Csönd legyen, a gyerek tanul!

Miközben én ezt a posztot írom, az “Egyveleg-Instrumenral Music 2017-Best Bamboo Instrumental” szól nálam ( YOUTUBE). Csak ajánlani tudom, hallgassatok bele!

https://www.youtube.com/channel/UCb_kshGodseYhLPcDtxWv5w

Gondoljatok a karácsony előtti napok készülődésére. Az ember ki sem látszik a tennivalók kazlából, de otthon már karácsonyi zene szól. Ugye, fel tudod idézni most is azt az érzést, ahogy a családodra és a szeretetre gondolsz. Ezt az ünnepi zene segíti. Kellemes érzés? Melegség, szeretet jár át, békesség, nyugalom. Így van, ugye?

Egy lakásban, osztályban sosincs teljes csönd, és ez így van rendjén. Ha nem is látjuk, érezzük, hogy vannak körülöttünk, méghozzá számunkra ismerős emberek. Ez megnyugtat és biztonsággal tölt el.

Mégis azt hisszük, akkor teszünk jól, ha gyermekünket a nyugodt körülmények és a csend megteremtésének érdekében a szobájába küldjük, majd az egész lakásban lábujjhegyen járunk, nem beszélgetünk, mert a gyerek tanul. Biztos…?

Gyerekkoromban szüleim nekem is megteremtették a tanuláshoz szükséges feltételeket, én mégis kiköltöztem a konyhába, mert ott az “élet csöndje ” honolt, ha anyukám főzött. Ő is magányosnak érezhette magát, mert a háttérben, a rádióból kellemes zene szólt. Az sem volt akadálya az eredményes tanulásnak, hogy néha egymáshoz szóltunk.

Tapasztalatból tudom, a gyerekek szívesen hallgatnak zenét tanulás, de játék közben is. Ki is mondják. Pl.: Fejlesztő foglalkozásokon olyan “játékokat” játszunk a számítógépen, ami alatt halkan zene szól. Ha más tevékenységbe kezdünk, kérik, hagy maradjon a zene.

Miért? A zenei hatás lehet ellazító, de agressziókeltő is. Mindez a hormonjainknak köszönhető. Az oxitocin nevű hormon az anya-gyerek kapcsolatért felelős, boldogságérzetet kelt. Szintje zenehallgatás közben emelkedik, míg a kortizolszint           (stresszhormon) csökken. Ugyanezt képes elérni a zene a tesztoszteron esetében is, amely az agresszióért felel. – mondja dr. Honbolygó Ferenc. A zenehallgatás hatására aktivizálódnak az agy mozgásért felelős motoros területei is. A pszichológus alátámasztja, ezek ugyanazok a területek, amelyek a hangokat, beszédet észlelik.

Belátható, hogy a  tanulást segíti egy halk, aláfestő zene. Fontos a megválasztása. Ha ritmusa mozgásra sarkall, el is indítja azt. Ha a szövegét a gyerek érti, elvonhatja a figyelmét. (Jobb a szöveg nélküli zene választása.) A cél a nyugalom megteremtése, biztonságérzet keltése valamint az ellazulás.

Zenehallgatás közben nem csökken a tempó, nincs elkalandozás, még a hibák száma is kevesebb. Ha valakit a családban zavar a zene, akkor kaphat a csemete fül- vagy fejhallgatót.

Néha azonban szükségünk van a csöndre, ahhoz, hogy belső önmagunkkal találkozhassunk. Főleg, mi felnőttek tapasztaljuk ezt néha. “Az az igazi, ha megcsendül a csend! – mondja Gyökössy Bandi bácsi. A csönd a legfontosabb hangzás. A jó zene nem nélkülözheti a jelentős, jól elhelyezett csöndeket”.  Czakó Gábor

Mindenki maga döntheti el, hogy a fent leírtakból mit vet el, próbál ki, tart meg!

Megosztom!