Összeadás gyakorlása kártyával

Mindenki tart otthon 1-2 pakli kártyát. Van a gyerekeknek , de külön a felnőtteknek is. Általában a szabály leírása alapján játszunk vele, másra nem használjuk. Szeretnék bemutatni néhány játékot, amit kártyával játszunk ugyan, de matematikát gyakorolunk vele.

A célkitűzést, miszerint most gyakorolni fogunk, nem kell feltétlenül elmondani, elég annyi, hogy ez egy új szabály alapján működő játék.

Az eszköz nagyon olcsón beszerezhető, de legtöbbször csak a fiókba kell nyúlni, onnan elővenni.

Játszhatunk otthon, napköziben, de matekórán is csoportmunkában. Nagy motivációs erővel bír, az osztályban ráncolt homlokok és mosolygó szájak után nem kell kutatni.

Lássuk az elsőt. Legyen mondjuk második osztály, anyagrész a teljes számokhoz egyesek adása.

Szabály: A francia kártyát két részre osztjuk, ( így nem lesz olyan sok lapunk), mindenkinek egyenlően osztunk belőle. Középre helyezünk egy kártyát, és kezdődhet a játék. Aki következik, a középen fekvő kártyához, hozzáadja a nála lévő kártya értékét, az összeghez adja társa az ő kártyáján szereplő számot. Mindenki figyel, hiszen ellenőrzi az összeadást, megjegyzi az eredményt és számol. A játék elején megjelölünk egy célszámot, amit el kell érni.( Legyen ez most a 40) Aki eléri, vagy meghaladja, magához veszi a középen összegyűlt lapokat, egyet visszatesz középre. A játék addig tart, míg az egyik játékos kezében nem marad lap. Ilyenkor a játékot kezdjük elölről.

Változata lehet:

  • egyszerre két következő lap összegét adjuk a már elhangzott összeghez, természetesen, ilyenkor emeljük a célszámot is. ( mondjuk 100-ra)
  • két lapot használunk a következő lépésnél, de az egyik tízes helyiértékű lesz, vagyis kétjegyű számot képezünk és adunk az összeghez.
  • Nem összeadással, hanem kivonással játsszuk, ilyenkor a kiinduló számot adjuk meg.
  • Váltogatjuk a műveleteket, például – és + jeleket rajzolgatunk papírlapokra, összehajtjuk, a következő játékos először jelet húz.
  • Ajánlom kipróbálásra!

 

Megosztom!