Karikacsapás 2.

A továbbiakhoz egy képekkel teli táblázatot készítettem, ezen nézzük meg, mit is tudunk fejleszteni.

További gyakorlásra van lehetőség például ezeknek a képeknek a segítségével PDF

Idézzük fel a jobbra, balra, fel le irányokat!

Az irányok biztos tudása és alkalmazása  az olvasástanulás elengedhetetlen feltétele. Lépegetés közben mozog a szemünk, majd időnként egy képen megáll. Gyakorolnunk kell a szemmozgást, mert ha szemünk szabadon ugrál, könnyen irányt téveszt. Nagyon fontos az olvasásnál! Ha nem tudjuk a látott képet fixálni, nem észlelünk jól. Ha ezt észrevesszük, próbálunk korrigálni, ezért könnyen lehet, hogy újra kezdünk, vagy mást olvasunk. Ha ezt tapasztaljuk gyerekünk olvasásánál, könnyen lehet ez a probléma.

Csináljuk a feladatokat mi is a gyerekünkkel! Kérjük meg a kicsit, most ő irányítson minket. Máris játékká vált a gyakorlás! Pedig ilyenkor ő többet dolgozik, mint amikor mi irányítjuk. Taktikát dolgoz ki, vezet, irányít minket, és közben ellenőriz is.

A feladat nehezebbé válik, ha kikötjük, a kéz nem játszik, csak a szem. Ilyenkor elvesszük a segítséget, amelyet kezünk használata a fixálásnál ad.

A téri viszonyok megnevezése, biztos tudása szintén elengedhetetlen a jó szintű olvasáshoz. A táblázat képeinek keresésére használjuk most a mellette, alatta, stb. kifejezéseket!

Ha elkészítünk egy feladatot, amit gyakorlásra szánunk, használjuk minél változatosabban. Tegyük el későbbre, gyakoroljunk vele más területen is.

Készíthetünk rejtvényeket is! Most egyet mutatok ezek közül. Az analízis- szintézis gyakorlására alkalmazható.

Folytatjuk rövidesen!

 

 

Megosztom!