Társasjáték 12: Sudoku

A Sudoku ( vagy Szúdoku) elnevezés a “Szúdzsi va dokusin ni kagiru” ( a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek) japán kifejezésből ered, bár maga a játék nem Japánból származik. A rejtvényt ugyanis a XX. század végén, egy amerikai magazin számára készítette Howard Garns keresztrejtvénygyártó , a svájci matematikus, Leonard Euler elmélete alapján. “Number Place”, azaz “Számok behelyettesítése” néven jelent meg 1979-ben a Dell Magazines” hasábjain. Mára igen népszerűvé vált Európában is. A Sudoku megfejtéséhez elsősorban logikus gondolkodásra van szükség.Sudoku1

Az alap sudoku egy 9×9 mezőből álló táblázat, melyben 1-től 9-ig kell elhelyezni úgy a számokat, hogy minden egyes számjegy csak egyszer szerepelhet minden sorban és oszlopban, illetve a sötét kerettel határolt 3×3-as négyzetekben.

Ahhoz, hogy meg lehessen fejteni a sudokut, legalább 17 számjegynek előre be kell lennie írva, ugyanakkor az előre megadott számjegyek száma nem feltétlen határozza meg a rejtvény nehézségi szintjét. Nagyon sok múlik ugyanis azon, hogy a megadott számjegyek hogyan helyezkednek el a rejtvényben, illetve hány egyforma számjegy van előre megadva.

Már az óvodások is képesek egyszerűbb rejtvények megoldására.

sudokuletöltéssudmiki4

Találunk már a piacon elemmel működőt és Rubik kocka -szerűt is.

sudo

Nekem mágnesekkel ellátott társasjáték formátumú, nagy alakú játékom van, így lehetővé válik, hogy egyszerre többen is gondolkodjanak, játszanak vele. Ebben a formájában családi játéknak is alkalmas. A játék nem könnyű ugyan, de nagyon élvezetes.

Megosztom!