Tűzfogó-bólé és társai

A két ünnep közötti időszak alkalmat ad arra, hogy egy kicsit pihenjünk, vagy saját kedvünkre olvasgassunk, akár játsszunk, hosszasan beszélgessünk barátainkkal, családtagjainkkal. Mivel ezt az időszakot élem most, a karácsonykor elővett könyvemet kezdtem nézegetni. Címe: Karácsony, az ünnep varázsa ( Karin Iden)

Ez a könyv az ünnep környékén mindig előkerül, hol díszítési ötletet, hol új receptet keresek benne, az idén az ünnepkör és a körülötte kialakult szokások keltették fel az érdeklődésemet. Szívemet melegség tölti el, mert ezt a könyvet évekkel ezelőtt nagyon kedves kollégámtól, Untisz Timitől kaptam karácsonyi ajándékul.( Szóval Timikém,  minden karácsonykor itt vagy velem! A könyvet ezúton is nagyon köszönöm.)

Ma újra elővettem, lapozgattam, és szilveszter közeledvén a vendégváró italok között néztem körül. Úgy döntöttem, a receptek közül néhányat megosztok veletek, hátha kedvetek támad a vendégeknek elkészíteni akár szilveszter estéjén, akár egy hideg, téli napon. Természetesen meleg, átmelegítő és alkoholt tartalmazó italokról van szó, szóval csak 18 éven felülieknek ajánlott.

Forralt bor, grog, puncs, forró csokoládé, kávé puszta említésekor is kellemes melege támad az embernek. A legtöbb forró ital “lelkét” az egzotikus, vagy éppenséggel karácsonyi hangulatot árasztó fűszerek adják. Bizonyára nem véletlen, hogy ugyanazokat a fűszereket használják a süteményekhez is, mint ezekhez az italokhoz: fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst, kardamomot, narancshéjat, no meg rumot, mandulalikőrt.

letöltés (3)

 

Következzenek hát a receptek:

Elsőként a tűzfogó bólé. Ehhez is emlékem fűződik, én ugyan még sohasem készítettem, de tudomásom van róla, hogy a Hedvicsek- Mocsnik családban a nagypapa minden szilveszterkor elkészíti. Csodálatos lehet maga a látvány is! Elkészítése szertartásszerű.

(Ha jól emlékszem, krampampulinak is nevezik.)

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

3 palack vörösbor

1-1 narancs és citrom héja ( vagy cukrozott narancshéj, füge, datolya)

szegfűszeg

1 kis cukorsüveg ( ezt ma már ritkán látni és ritkán kapni, süvegcukornak is hívják)

3-4 dl rum

krampampuli-5

A bort vörösréz edénybe öntjük, vászonzacskóban belelógatjuk az ízesítőket. A tűzfogót keresztülfektetjük az edényen, ráfektetjük a cukorsüveget, meglocsoljuk rummal és meggyújtjuk. Folyamatosan pótoljuk a fogyó rumot, amely a cukorral vegyülve belecsöpög a borba. Ha a rum elfogyott a vászonzacskót eltávolítjuk, az italt tűzálló poharakban tálaljuk.

Vörösbor-puncs hozzávalók 4 adaghoz:

1 üveg vörösbor

2,5 dl rum

1 citrom

2 narancs leve

8 szem szegfűszeg

1 rúd fahéj

4 evőkanál cukor

vörösbor puncs

A vörösbort és a rumot egy fazékban összekeverjük. A citrom- és narancslevet, a fahéjat és szegfűszeget beletesszük a fazékba, és forráspontig hevítjük. Forrnia nem szabad! Tálalásig melegen tartjuk.

Tojásgrog hozzávalói 1 személyre:

2 pohárka rum

1 tojássárgája

2 csapott evőkanál cukor

forró víz

tojásgrog

A rumot óvatosan felforrósítjuk, a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. A habos tojást grogos pohárba tesszük, ráöntjük a rumot, majd felöntjük a forró vízzel, egészen addig, míg a tojás habja eléri a pohár peremét.

Németországban nemcsak hangulatkeltő italként fogyasztják, hanem bevált háziszerként is alkalmazzák nátha, köhögés ellen. Talán azért meghülés nélkül jobban ízlik.

 

 

 

Megosztom!