Nyerselemzés: Megy a juhász szamáron

Petőfi Sándor: Megy a juhász szamáron

 

Megy a juhász szamáron,(1)

Földig ér a lába.(2)

Nagy a legény,(3) de nagyobb

Boldogtalansága.

Gyepes hanton furulyált,

Legelészett nyája,(4)

Egyszercsak azt hallja, hogy

Haldoklik babája.

Fölpattan a szamárra,

Hazafelé vágtat, (5)

De már későn érkezett, (6)

Csak holttestet láthat. (7)

Elkeseredésében

Mi telhetett tőle,

Nagyot ütött botjával

A szamár fejére. (8)

Charlie -to blogján találtam az írást ( 2009. 04. 13.), ebből szemezgetek.

(1) Megy a juhász szamáron – Petőfi idején a juhászok rendszerint gyalog jártak, hiszen még akkor nem volt divat a menő juhászoknál a Yamaha, a Suzuki, meg a Kawasaki. Csak az igazi nagylegényeknek volt járműve, s bizony mélyen bele kellett nyúlni a LADA fiába, hogy legyen SAMARA, amelyen száguldozhatott.

(2) Földig ér a lába – Az irodalomtudomány tanácstalan. Kinek ér földig a lába: a juhásznak vagy a szamárnak? Kérjük a nézők ( e sorokat nézők) segítségét az ügy tisztázásához.

(3) Nagy a legény – Íme a bizonyíték arra, hogy az a juhász, akinek SAMARA volt, nagylegénynek számított már a múlt században is.

(4) furulyált, Legelészett nyája – Létező nyája persze akármelyik juhásznak lehetett, de olyan, amelyik furulyált is, csak muzikális nagylegénynek volt. Zenetörténeti kutatásaim alapján tettem fel a kérdést: mit furulyálhatott a nyáj? Nyilván Bach-ot. A hallásos ideológia hívei szerint a juhász is tudott játszani a furulyán. Ő vagy a O-ás Lisztet, vagy valamelyik Gyepes Mode- számot fújta.

(5) Fölpattan a szamárra, Hazafelé vágtat – A szamáron száguldozás, vágtatás – ellentétben a közhiedelemmel – igen biztonságos volt mind a szamár, mind az esetet nagy távolságból szemlélők számára. A mai motoroknak ún. szarv-kormányuk van, ami balesetkor fölnyársalhatja a motorost, s máris odafeküdhet a babája mellé. Ezzel szemben a szamárnak fül-kormánya van, ami elég nagy ahhoz, hogy meg lehessen benne kapaszkodni.

(6) De már későn érkezett – A késés okát a költő nem ismertette. A Belügyminisztériumban fellelhető egyik rendőri napi jelentésből tudhatjuk meg, hogy éppen közbiztonsági hónap volt, ezért a járőr a juhászt útközben gyorshajtás miatt igazoltatta, majd műszaki ellenőrzés következett. A kormányt rendben találták, bár kicsit nagy volt a holtjátéka. A juhász megúszta felfüggesztett szóbeli figyelmeztetéssel, a szamarat viszont eltiltották a közügyek gyakorlásától.

(7) holttestet láthat – Petőfi állítólag ki akarta hívni a halottkémet ( akkori nevén: holtbiztost), de a juhász elkezdte elmesélni az igazoltatást, s ezen akkorát hahotázott, hogy teljesen megfeledkezett eredeti tervéről, így holtbiztos- adatok nem állnak rendelkezésünkre az esetről.

(8) Nagyot ütött botjával A szamár fejére – A juhász elkeseredése teljességgel érthető. Nem elég, hogy új baba után kell néznie, ezenfelül a helyszíni bírságot is túl súlyosnak találta. Nem lebbezett fel három napi gondolkodási időt sem kért, helyette otthon önbíráskodott. Ebben a nehéz helyzetben a szamár fejére ütött jó nagyot. Nem a fülére, ami könnyebben elérhető lett volna a nagysága miatt – ám nem akarta a ” kormányt” bántani.

images

 

Megosztom!