Hagyományőrzés: A farsang farka és a jelmezek

A farsang vízkereszttől húshagyó keddig tart. A farsangi időszak utolsó három napját nevezik a farsang farkának. Ez a mulatozások ideje. Másnap már hamvazószerda van, amikor kezdődik a húsvét előtti 40 napos nagyböjt. Még szerencse, hogy  ekkor következik a “torkos csütörtök”, amikor  meg lehet enni a farsangi mulatságból megmaradt és a padláson, kamrában még fellelhető téli ételtartalékokat.

A farsangi időszak vége a tél végét is jelzi. Faluhelyen szalmabábút vagy koporsót égettek ezen a napon. (Jelképesen a telet.)

A legények “maszkában” járták a falu utcáit, ahol a helybéliek már az utcán várták a látványosságot. Az ifjak a falubeliektőla főzéshez alapanyagokat kértek. A már az utcán tartózkodó, csodálkozó, félelmet játszó emberek, asszonyok már előkészítették az adományt: tojást, kolbászt, szalonnát stb.

Nálunk a maszkabál, farsangi bál vagy jelmezbál ennek a népszokásnak az emlékét őrzi. A felnőttek és gyerekek a hosszú, szomorú telet hangoskodással, vidámsággal és “télijesztő” jelmezekkel próbálják elűzni. Így őrizzük népünk jeles napjait, talán már el is felejtettük, de ez bizony hagyományőrzés.

Minden óvodában és iskolában van farsangi bál, vagy farsangi témahét. Ez az időszak  a jelmezbeszerzés vagy jelmezkészítés időszaka, kinek nagy-nagy örömére, kinek a bosszúságára.

Cinca Katica: Maszkabál

Maszkot öltök, nem ismersz rám,
pedig így is én vagyok.
Hópihéből varrták ruhám
dolgos kezű angyalok.

Mellém ugrik egy nyulacska,
szürke farkas követi:
„Nem eszlek meg, te kis csacska!” –
s gurgulázva neveti.

Királylány és barna mackó
együtt ropják a táncot,
Piroska és Babszem Jankó
ketten esznek egy fánkot.

Farsang, Farsang, te bolondos!
Csupa móka, kacagás.
Télidőnek vége van most,
minden élő tavaszt vár.

Segíteni szeretnék néhány összegyűjtött, saját kezűleg is elkészíthető jelmezötlettel. Az alábbi képek talán segítenek a fantázia beindításában azoknál, akiknek még nincs elképzelésük.

 

 

Megosztom!