Ételek Valentinnapra is!

Lassan át kell gondolnunk, hogy milyen különlegességekkel lepjük meg párunkat Valentin, vagy ha úgy jobban tetszik, Bálint napra.
Hétköznap lesz, de egy kicsit különlegesebb. Jelezhetjük az apró ajándékon, szivecskén, virágon túl, az asztalra kerülő étellel is,hogy kedvesünk fontos nekünk. Ha minden nap főzünk akkor azért kell egy kicsit különlegesebb étel az asztalra, ha nem, akkor pedig attól lesz a nap különlegesebb, hogy kerül az asztalra egy kis ehető figyelmesség, finomság.

Ezen a napon a szív alak, mint jelkép, ha megjelenik, akármelyik hétköznapokon is feltálalt ételünket ünnepivé, alkalomhoz illővé teszi. A piros szín szintén elengedhetetlen ezen a napon. Megjelenhet gyümölcs, zöldség, krém, ital színében egyaránt. Süteményben pedig gondoljunk a szerelmes levélre, ami nem csak finom, de az alkalom jelképe is.( Üzenet szavak nélkül.)

A lehetőségek száma végtelen, de mindig figyeljünk a kedvesünk ízvilágára is , ha a meglepetést tervezzük. Álljon itt kedvcsinálónak néhány ötlet, ami inspiráló lehet:

 

Reggeli

Szerelemleves

Hozzávalók:

1 közepes fej hagyma
5 db csirkemáj
3-4 rozmaring
10 dkg vaj
1 evőkanál liszt
0,5 dl fehérbor
2 dl tej
1 liternyi húsleves (kockából is készülhet)
1 dl tejszín
só, fehérbors, őrölt bors

Elkészítés:

  1. A rozmaringleveleket aprítsuk fel. Egy lábosban hevítsünk fel két evőkanál vajat, és pároljuk benne üvegesre a már felaprított hagymát, majd keverjük hozzá a rozmaringot.
  2. Szórjuk meg liszttel, és öntsük fel a fehérborral, majd alaposan keverjük el.
  3. Állandó kevergetés mellett adagoljuk hozzá a húslevest, és a tejet, majd sózzuk és fűszerezzük fehérborssal. Kislángon, néha meg-megkevergetve kb. 20 percig főzzük.
  4. Botmixerrel pürésítsük a levest, hogy az apróbb hagymadarabokat is eltüntethessük, majd habarjuk be a tejszínnel.
  5. A szárazra törölt csirkemájakat szurkáljuk meg egy kicsit, majd sózzuk meg. A megmaradt vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és közepes lángon megsütjük benne a májat.
  6. Sütés után hintsük meg őrölt borssal, és kis kockákra vágva a levesbe rakjuk. Azonnal tálalható.

 

Marhafarok tejszínes gombamártással

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhafarok
  • 50 dkg gomba
  • 60 dkg kifliburgonya
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 db babérlevél
  • 5-6 db szemes bors
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1-2 ág rozmaring
  • 1/2 fej fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek kacsazsír
  • bors

Elkészítés

  1. A darabolt marhafarkat leöblítjük, majd szárazra törölve egy nagyobb edényben 2 ek kacsazsíron, minden oldalon lepirítjuk, hozzáadva a fokhagymát összenyomva, a babérleveleket, a szemes borsot és megsózzuk.
  2. Miután minden oldalán szépen megpirult, (pörzsanyag keletkezett), felöntjük a száraz fehérborral, megkevergetjük, majd 2 dl vizet hozzáadva, fedő alatt puhára pároljuk. Gyakran kevergetve ellenőrizzük a folyadékot alatta, ha kell, pótoljuk.
  3. Mikor a marha megpuhult, kivesszük és tűzálló tálba téve, letakarva melegen tartjuk, míg a mártást elkészítjük. A pecsenyelevet átöntjük egy serpenyőbe, majd beletesszük a felkarikázott újhagymát és a vékonyan felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, mikor a gomba levet ereszt, felöntjük a főzőtejszínnel, hagyjuk felforrni, majd az egészet ráöntjük a marha darabokra. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
  4. Amíg a hús sül, addig elkészítjük a köretet, az előzőleg sós vízben, héjában megfőzött és meghámozott burgonyából. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a burgonyákat, átforgatjuk és hagyjuk őket pirulni, majd hozzáadunk egy-két gerezd, összenyomott fokhagymát és a rozmaring ágakat. Megsózzuk és így pirítjuk tovább, vigyázva, hogy ne égjen meg a fokhagyma és a rozmaring.
  5. Mikor kellően megpirultak a burgonyák, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az aprított bazsalikomot és átforgatjuk. A serpenyő hője elég ahhoz, hogy a bazsalikom aromája bevonja a burgonyákat. Mikor elkészült a burgonya, tálaljuk a marhafarok mellé a gombamártással együtt.

Sajtos húsrolád

HOZZÁVALÓK

  • 1 kg kicsontozott sertéscomb
  • őrölt fekete bors
  • 3 ek mustár
  • 25 dkg friss sajt (erősebb ízű, pl. juhtúró)
  • 1 db piros színű paprika (nagyobb)
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek édes-nemes paprika

ELKÉSZÍTÉS

1.A húst megmossuk, majd bevágjuk, szétnyitjuk, és folpak alatt kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd megkenjük mustárral és sajttal.

2.A megmosott paprikát és hagymát apróra vágjuk, megszórjuk vele a húst,beletesszük a sajtot is, majd feltekerjük, és rögzítjük hústűvel.

3.A roládot megkenjük olajjal, megszórjuk a pirospaprikával, és alufóliába csomagolva 1 órán át sütjük a 190 fokra előmelegített sütőben. Utána levesszük róla az alufóliát, és szép pirosra sütjük.

( Forrás: Mindmegette, Konyhalál)

Szív alakú pizza

Édességek ebéd után:

Napközben egy kis nasi:

Végül egy kávé:

A nap zárásaként jöhet egy pohár ital, mondjuk pezsgő, amit feldíszíthetünk jégkockába zárt piros gyümölccsel!

Kedves Apukák! Ha a kisfia is részt vehet a virágvásárlásban, a köszöntésben, életre szóló példát kap a szeretet kifejezéséről, mert ezt az apukájától, mint “mintától” tanulja meg. Kedves anyukák! A kislányuk is képes a terítésre, a díszítésre, a Valentin napi előkészületekre! Mert a szeretet ilyen kifejezését az anyukájától lesi el, hogy majd maga is így tegyen. Ez a játék, bizony tanulás! Hiszen A CSALÁD maga a szeretet az összetartozás! 

Megosztom!