Szerelmeslevél írása

A jó szerelmes levél a világ legőszintébb írása. Egyszerre nézünk benne szembe magunkkal, a másikkal és a szerelemmel. Megpróbáljuk megérteni, hogy mi a szerelem, hogy mi történik velünk és mit jelent nekünk a másik, és ezen keresztül egy kicsit azt is megtudjuk, hogy mi kik vagyunk. Igen, a szerelem önző dolog, arról szól, hogy meg akarunk ismerni valaki mást, és rajta keresztül meg akarjuk ismerni önmagunk és a világot. A szerelem bolondság, gyönyörű, vad és őrült állapot, egyszerre függeni kezdünk valaki mástól, semmit sem akarunk többé csak őt, a nagy Ő-t azt, akibe beleszerettünk, akinek egyszerre szépnek halljuk a hangját, szépnek látjuk a szemét, a haját, az alakját, mindenét. Őt akarjuk, semmi mást nem akarunk. Nem vagyunk többé a magunk urai, elkapott egy ismeretlen, és legyőzhetetlen erő, magával ránt elkerülhetetlenül, olyan mint a gravitáció. A szerelmeslevél arra kell, hogy ezt ne csak érezzük, hanem tudjuk is és amennyire lehet, értsük is.

Szerelmeslevelet írni maga a szerelem.

A szerelmes levél csodák nélkül is varázstárgy. Nem leküzdi, hanem megszünteti a távolságokat. Ha messze vagyunk egymástól, ha hetekig, hónapokig, évekig nem találkozunk, akkor csak a szerelmes levél segíthet. Amíg írjuk, a másikkal vagyunk, amíg olvassa velünk van. Megszállottan írunk, sokszor naponta, elmondunk mindent ami csak történt velünk, elmesélünk mindent, amit csak gondolunk, bele akarjuk magunkat varázsolni a borítékba, hogy a másikkal lehessünk, Amikor nem írunk, akkor a régi leveleit olvasgatjuk, vagy a postát várjuk. Magunkkal hordjuk a leveleket, lehetőleg a szívünk fölött. Az emaileket is kinyomtatjuk, hogy mindig velünk legyenek. A legszebb sorokat kívülről tudjuk, ott zsonganak a fejünkben, de a levélpaksamétát így is időről időre megtapogatjuk. Függünk ezektől a folyamatos üzenetektől, ezek tartanak életben.

( Dragomán György honlapjáról)

 

A RÚZS cikke megmutatja, hogyan is írjunk szerelmes levelet!

Mindegy, hogy több éve boldog párkapcsolatban élünk, vagy egy friss szerelem köszönt be az életünkbe, a szerelmes levelek jó lehetőséget kínálnak, hogy tisztázzuk saját érzelmeinket. Ezek a levelek akár az egész életünk során végig kísérhetnek, és segíthetnek emlékezni.

Próbáld ki, nem is olyan nehéz az érzéseket papírra vetni, mint ahogy gondolod. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

1. A környezet

Ahhoz, hogy szerelmes levelet tudjunk írni, szükség van a megfelelő hangulatra. Húzódjunk vissza egy csendes, meghitt helyre, gondoskodjunk lágy zenéről és halvány fényekről. Hagyjuk magunkat elmerülni a gondolatainkban. Idézzük fel levelünk címzettjét, a hangját, az illatát, a mosolyát. Így személyes és bensőséges dolgokat tudunk majd megfogalmazni.

2. Küllem

A szerelmes levelet mindig szép, tiszta, sima papírra írjuk. A szamárfüles, gyűrött lap éppolyan hiba, mint a díszes keret, vagy akár a lila betűszín. Egy egyszerű fehér, vagy bézsszínű papír a legmegfelelőbb választás.

A mailben küldött levélnek is örülni fog a választottunk, de természetesen a legszebb a kézzel írott változat.

3. Formalitás

Levelünkre mindig írjunk dátumot, hogy később is tudni mikor készült, így könnyebben emlékszünk majd vissza rá akár évek elmúltával is. Kezdjük mindig egy közvetlen, informális megszólítással, majd következzen a kedvesünk keresztneve. Ha a levelet számítógépen írjuk, feltétlenül használjuk a helyesírás ellenőrző programot, hogy elkerüljük a gondatlanságból, figyelmetlenségből fakadó hibákat.

4. A kifejezésmód

Ne próbáljunk meg erőltetett irodalmisággal fogalmazni. A szerelmes levélnek a lehető legtermészetesebbnek kell hatnia, ahelyett, hogy banálisnak tűnne. Úgy válasszuk ki a szavakat, hogy ne hangozzanak idegenül. Kivéve természetesen, ha idézzük valakinek a gondolatait, ilyenkor azonban a szerzőt is meg kell említenünk, különben úgy tűnhet, mintha másvalaki szavaival próbálnánk “eladni” önmagunkat.

5. A kezdet

Természetesen mindig ez a legnehezebb. Miért ne indíthatnánk egy bókkal? Azt mindeni szereti, persze csak akkor, ha komoly és nem hangzik túlságosan szentimentálisan. Ahelyett, hogy a “szemeid akár a csillagok” közhellyel próbálkoznánk, megnyerő lehet az apró szerethető hibák említése, például egy anyajegy, vagy egy kedvesen bosszantó szokás.

6. A tartalom

Egy szerelmes levelet csak egyszer kell elkezdeni, de számtalan tartalommal tölthetjük meg azt. Idézhetünk költőktől, filmekből, dalokból, ugyanis rengeteg művész próbálkozott előttünk szerelmes üzenetet megfogalmazásával. Ami azonban nagyon fontos, hogy az átvett tartalmak passzoljanak a levél írójához, és a címzetthez is. Aki például a Júliusban című roadmovie főszereplőjéhez hasonlóan szerelme után utazik, idézhet a filmből. “Szívem szerelme! Ezer mérföldeket hagytam magam mögött, folyókon keltem át, hegyeket mozgattam meg, szenvedtem és a fájdalommal dacoltam. Ellenálltam kísértésnek, és csak a napot követtem, hogy itt állhassak előtted, hogy megmondhassam neked, szeretlek.” Koncentráljunk a tartalomnál kizárólag a szerelmes levél címzettjére, és ne untassuk őt túl sok információval önmagunkról. Az “én teszem”, “gondolom” vagy az “úgy találom” csak ritkán forduljanak elő.

7. A zárás

Semmi esetre se írjuk levelünk végére, hogy “Várom válaszod!”. Ki kell várnunk, hogy imádottunk magától reagáljon a levelünkben megvallott érzelmeinkre. Egy egyszerű, szerelmes búcsúzás a legmegfelelőbb befejezése érzelmi kitárulkozásunknak. Ha azonban semmi sem jut eszünkbe, válasszuk a bűvös szót. Egyszerűbb és szebb talán nem is létezik.

 

Megosztom!