Torkos csütörtök otthon

torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy – a közelgő nagyböjt előtt – ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.

A 20. század második felében hazánkban történt politikai változások azonban nagyban módosították a farsangi szokásokat is: módszeresen szerveztek és szerveznek néha ma is nagyböjti hétvégékre, sőt akár hamvazószerda napjára is munkahelyi és iskolai összejöveteleket, bálokat, bőséges étkezéssel járó rendezvényeket. A torkos csütörtök hagyománya ennek következtében hamar megkopott és elhalt.

Magyarországon hamvazószerda utáni csütörtökre helyezve élesztették újjá, egyes források szerint az oka a gazdaságosság, és azért esik erre a napra, mert így a háztartásban  megmaradt húsételek nem vesznek kárba, úgymond engedélyezett az elfogyasztásuk eme torkos napon.

Egyéb nevei: zabálócsütörtök, tobzócsütörtök, kövércsütörtök (Erdélyben), bodozúcsütörtök, csonka csütörtök, halottak húshagyata, halottak csetertekik, kisfarsang (utóbbi többjelentésű szó, a karácsonyi időszakot megelőző ünnep elnevezése is).

A nagy eszem-iszom emléke az ismert farsangi mondás is: “Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon”.

A torkos csütörtök eredeti napja feltehetően a hamvazószerda előtti csütörtök, sok európai országban manapság is ekkor tartják. Magyarországon a hamvazószerda utáni csütörtöki napon élesztették újjá a 2000-es évek elején, aminek főleg az éttermek, a vendéglátás voltak a mozgatórugói.

A régi magyar népszokás szerint is a hamvazószerda előtt, húshagyó kedden kellett elfogyasztani az utolsó húsételeket. Ez után következett a már említett fazéksikálás, amikor a háziasszonyok az edényeket nagyon alaposan elmosták, nehogy hús vagy zsír kerüljön a nagyböjti ételekbe. Ám a hamvazószerda és a pénteki nagyböjt közötti csütörtökön a néphagyomány még megengedte a farsangról megmaradt ételek elfogyasztását.

A torkos szó jelentése: ételben, italban mértéktelen, telhetetlen, nagyevő, falánk.

Néhány ötlet a vacsorához: Figyelem, csak nehéz, zsíros húsokat tartalmazó étkeket ér enni! A sütemény is lehetőleg kelt tészta legyen! Az italról mindenki maga gondoskodjon!

Készítsünk köretet vagy tegyünk az asztalra egy mosolygós kenyeret!

Kezdődjék a lakoma egy kis sült csülökkel!

Következzen egy kis szaftos étel: marhapörkölt!

Na, még egy kis pecsenyét! Sült oldalas!

Újra valami, amit lehet tunkolni is! Körömpörkölt!

Végül egy kis bukta, csak az édesség kedvéért!

A fazéksikálás is megtörtént?

Most már jöhet a böjt!

 

 

Megosztom!