Régi, böjti ételek

A régi, böjti ételek nem csupán húsvét előtt kerülnek az asztalra. A köztudatban úgy élnek, hogy valamit megvonunk magunktól, tehát hiányt szenvedünk, ezek az ételek ennek következtében csakis rosszak lehetnek. Ha körülnézünk, bizony ma is fogyasztunk hétköznapokon is a böjti étkek közül. Gondoljunk csak a lecsóra! Vagy a paprikás krumplira! Régi étel ugyan a málé és a krumplikása, prósza, de ma reneszánszát éli!

A húsvét egyike az egyház mozgó ünnepeinek, mely a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni vasárnapra esik, rendszerint március 22. és április 25. közé. Hamvazószerda pedig a húsvét vasárnap előtti negyvenedik napot, egyben a nagyböjt kezdetét jelenti.

 Hamvazószerda és virágvasárnap

A nagyböjt első napja a katolikus hitvilág szerint a hamvazószerda, ami a farsangi időszak lezárulása utáni első nap. Ezt a húshagyó kedd előzi meg: ilyenkor lehet utoljára húst enni, mielőtt hosszú megvonásba kezd az ember. Bár a nagyböjt negyven napig tart, ez valójában kevesebb, mert a vasárnapok még ez idő alatt is kivételt képeznek: ilyenkor ugyanúgy lehet húst enni, mint addig.

Mi a böjt?

A böjt valamilyen áldozatvállalást jelent, amelynek segítségével a keresztény hagyományok szerint az ember megtisztul, megváltást kér a bűnei alól, és megszabadul az addig felhalmozott terheitől.

A farsangi időszak utáni 40 napos böjti időszak a keresztények életében arra szolgált, hogy a sok mulatozás és eszem-iszom után megtisztulva várhassák Jézus Krisztus feltámadásának ünnepét, vagyis a húsvétot.

Miért pont 40 nap?

A 40-es számnak nagy jelentősége van a keresztény hagyományvilágban: Jézus és Mózes is ennyi ideig böjtölt, Jónás 40 napnyi kegyelmet adott a niniveieknek, a zsidó nép pedig 40 évig vándorolt.

Húsvét és hamvazószerda 2018-ban

Idén húsvét április 1-re esik, hamvazószerda pedig február 14-re.

A régi korok embere (az, aki még úgymond összhangban élt a természettel), a hét napjaihoz különböző minőségeket, és az ennek megfelelő ételeket párosította.

Úgy tartották, hogy a hét napjai a bolygókkal, és a bolygóknak megfeletetett istenségekkel állnak szoros kapcsolatban. Minden gabona a Nap gyermeke, ám mivel a Naprendszer bolygói mind más és más hatással vannak a gabonafélékre, a különböző gabonák eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

  • Ezért hát hétfőn, a Hold napján rizst ettek
  • kedden, Mars napján árpát
  • szerdán, Merkúr napján kölest
  • csütörtökön, Jupiter napján rozst
  • pénteken, Vénusz napján zabot
  • szombaton, Szaturnusz napján kukoricát
  • és végül vasárnap, a Nap napján  búzát.

Néhány hagyományos böjti étel:

Krumplikása

 

Hozzávalók

1700g krumpli (kockákra vágva)

5 ek liszt (daraliszt)

50 g zsír

Elkészítés

A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és feltesszük főzni annyi vízben, ami ellepi. Megsózzuk és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A tűzről levéve pépesítjük (krumplitörővel vagy botmixerrel) és hozzáadjuk a lisztet. Visszatesszük a tűzre és folyamatosan keverve besűrítjük. Zsírral kikent sütőformába tesszük és forró sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra sütjük. Ropogósra sült hagymakarikákkal tálaljuk.

 Kukoricalepény ( málé)

A kukoricalepényt régen málénak hívták és nagyon közkedvelt finomságnak számított. Főleg barack-, vagy szilvalekvárral. A most következő receptben sok gyümölccsel készítjük el az egészséges édességet

Gyümölcsös kukoricalepény készítése

Hozzávalók:

  • kukoricalepény

    4 tojás

  • 12dkg cukor
  • 13 dkg vaj
  • 15dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű kukoricaliszt
  • 1 sütőpor

Elkészítése:

Keverjünk habosra 4tojást 12 dkg cukorral, adjunk hozzá 13 dkg olvasztott vajat, 15-15 dkg teljes kiőrlésű búza-, illetve kukoricalisztet és egy zacskó sütőport. Nagyon jól keverjük ki a masszát. Adjunk hozzá félbevágott, kimagozott datolyát vagy más, ízlés szerinti, nem túl leveses gyümölcsöt. Tegyük a masszát kivajazott, kilisztezett formába. Előmelegített sütőben, 250 fokon kb. 10 percig süssük, majd csökkentsük a meleget 180 fokra, és kb. 30 perc után végezzünk tűpróbát. Miután kihűlt, a tepsiből kivéve vágjuk fel, a szeletkék tetejét díszítsük gyümölcsdarabokkal, rácsepegtetett olvasztott csokoládéval vagy durvára vágott dióval, mandulával.

(Receptek: Édenkert.hu)

 Lecsó 

  • 80 dkg húsos paprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 2-3 ek olaj
  • 8 dkg vöröshagyma (egy kisebb db)
  • só, fűszerpaprika
  • 4 db szója virsli

1. változathoz: 15 dkg rizs vagy tarhonya+ 40 dkg paradicsom

2. változathoz: 40-50 dkg gomba őrölt fekete bors

A felmelegített olajban megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Beletesszük a szeletekre vágott paprikát és lefedés nélkül, gyakran kevergetve addig pároljuk, míg éppen elkezd puhulni. Tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, és belerakjuk a cikkekre vágott paradicsomot, sózzuk, és az egészet jól elkeverjük. (Levesesebb és finomabb lesz a lecsó, ha a paradicsomot előzetesen fél percre forrásban lévő vízbe mártjuk és lehúzzuk a héját, majd ezt követően kockákra vágjuk.) Fedővel lefedve, 10-20 perc alatt készre főzzük a lecsót. Vigyázni kell, mert ha túlfőzzük, a paprika héja leválik! Ha szeretnénk bele szója virslit, a lecsó elkészülése előtt kb. 5 perccel tegyük bele.

1. Változat: rizses vagy tarhonyás lecsó:

A rizst kevés olajon átpirítjuk és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Amikor már majdnem puha, beletesszük a lecsóba, hogy ott párolódjon készre.

A tarhonyát is hasonlóképp készítjük el: forró olajban, sűrűn kevergetve világos barnára pirítjuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és amikor elkezd duzzadni, belekeverjük a lecsóba, hogy abban puhuljon meg.Fontos, hogy ha rizzsel vagy tarhonyával készítjük a lecsót, kétszeres mennyiségű paradicsomra van szükség!

2. Változat: gombás lecsó

A lecsót dúsíthatjuk cikkekre vágott gombával is. Ezt a paradicsommal egy időben szükséges az ételhez adni. Ebben az esetben egy kis őrölt bors is illik hozzá.

 

A rizst kevés olajon átpirítjuk és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Amikor már majdnem puha, beletesszük a lecsóba, hogy ott párolódjon készre.

A tarhonyát is hasonlóképp készítjük el: forró olajban, sűrűn kevergetve világos barnára pirítjuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és amikor elkezd duzzadni, belekeverjük a lecsóba, hogy abban puhuljon meg.Fontos, hogy ha rizzsel vagy tarhonyával készítjük a lecsót, kétszeres mennyiségű paradicsomra van szükség!

2. Változat: gombás lecsó

A lecsót dúsíthatjuk cikkekre vágott gombával is. Ezt a paradicsommal egy időben szükséges az ételhez adni. Ebben az esetben egy kis őrölt bors is illik hozzá.

 

Zöldséges árpagyöngy hússal és hús nélkül
story folytatása 

hozzávalók:

  • 0,5 kg árpagyöngy
  • 4 db kicsi cukkini
  • 40 dkg gomba
  • 30 dkg zöldségkeverék
  • vaj
  • olívaolaj
  • bors
  • fokhagyma
  • a húsos változathoz 1 db nagyobb csirkemell (vagy bármilyen hús, amit szeretünk)
  • a vega változathoz 4 szelet tofu
Elkészítés
  1. Az árpagyöngyöt olívaolajon átpirítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, teszünk bele 1,5 tk sót, és lezárjuk a gyorsfőzőt. 20 perc múlva elzárjuk a tüzet, és magára hagyjuk az edényt. Lábasban kb. 40 perc alatt készül el.
  2. Amíg a gersli fő, felszeleteljük a cukkiniket és a gombát. Vaj és olívaolaj keverékén hirtelen pirosra sütjük. Hozzáadjuk a mexikói zöldséget, megsózzuk, és puhára pároljuk.
  3. Amikor elkészült, összekeverjük a gerslivel, majd kettéosztjuk.
  4. A vega változathoz vajon átsütjük a füstölt tofuszeleteket, amit sózunk, borsozunk, fokhagymázunk, majd csíkokra vágunk.
  5. A húsos szekció pirított csirkemell csíkokat kap bele, szintén sózva, borsozva, fokhagymázva.
Megosztom!