Tudni fogom a szorzótáblát! 14. ( Kutyafáját-módszer)

 

Tudáspróba

Hétvége van, Kedves Szülők, itt az ideje a gyakorlásnak! Ha valaki még nem biztos a szorzás-osztás képről történő megállapításában, nézze át az erről tanultakat! Fontos, mert ma próbára tesszük a tudásunkat!

Emlékeztetők itt!

szorzások lejegyzése

osztások értelmezése

Olyan feladatokat készítettem, amelyekkel mindenki kipróbálhatja maga vagy gyermeke tudását. Csak azt kell eldönteni a képek alatti állításról, hogy igaz vagy hamis. Természetesen a feladatok végén a helyes megoldás is megtalálható. Ezeket a képeket az összes variáció kipróbálására is ajánlom (pl.: 3×5 vagy 5×3, 15/3 vagy 15/5, 15:3 vagy 15:5). Most el lehet dönteni, hogy gyermekünk érti, tudja, helyesen alkalmazza-e a műveleteket, vagy még ezt a továbbiakban is gyakorolni kell.

Igaz-hamis? ( Megfejtés lent!)

  1.               18 / 6 = 3   

Tizennyolcnak a hatoda három.

2.                 18 : 6 = 3

Tizennyolcban a hat megvan háromszor.

3.                 24 : 6 = 4

Huszonnégyben a hat megvan négyszer.

4.            7 x 4 = 28

Hétszer négy az huszonnyolc.

Huszonötnek az ötöde az öt.
5.        25 / 5    = 5

6.                12 : 3 = 4

Tizenkettőben a három megvan négyszer.

7.                 12 / 2 = 6

Tizenkettőnek a fele hat.

8.                42 : 7 = 6

Negyvenkettőben a hét megvan hatszor.

9.                 3 x 4 = 12

Háromszor négy az tizenkettő.

10.                 12 : 6 = 2

Tizenkettőben a hat kétszer van meg.

Megfejtés:     1. Igaz.  2. Igaz.  3. Igaz.  4. Igaz.  5. Igaz.  6. Hamis.  7. Igaz.  8. Igaz.  9. Igaz.  10. Hamis.

Harmadik osztályban már tanulják a törteket, törtrészeket, azok összehasonlítását, ezért van nagy jelentősége a részekre osztásnak. Jól kell tudni egyenlő részekre osztani, a részek nevét ismerni kell. Négy részre osztásnál egy rész neve egy negyed. Jól látható lesz a törtrész, ha darabolunk, szeletelünk. Ha egy tortát négy egyenlő részre osztunk, akkor egy szelet torta az egy negyed. Ha ebből két szeletet is megehettünk, akkor már két negyedet ettünk meg, ami a torta fele.

Másodikban már elkezdődenek a gyerekek a  részekre osztással való megismerkedés során a törtrészekre való osztással is foglalkozni.Ez természetesen nem egyezik meg a törtekkel való számolással, csak szemléletalakítás.

Jutalom: Játék

Sótartó készítése a szorzás vagy osztás gyakorlásához! 

A gyerekek nagy kedvvel készítik el ezeket az egyszerűen hajtogatható, ujjakkal mozgatható apró játékokat. Szeretnek vele játszani szünetekben. Most használjuk ezt ki, játsszunk ezzel szorzás-osztást!

A négyzet alakú lapot először hajtogassuk meg a mellékelt ábra szerint, majd kinyitva írjuk rá a feladatokat tetszés szerint. Mivel összesen nyolc feladat fér rá, használjuk ezt arra, hogy a nehezebben megjegyezhető feladatokat írjuk rá. Minden gyerek tudja használni ezt a négy ujjra illeszthető, mozgatható játékot! Hétvégén, a pihenés és játékidőbe beleférhet ennek az “okosjátéknak” az elkészítése!

Jó játékot kívánok a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt!

Megosztom!