Tavaszváró

Tavaszváró

Nagyon várjuk már a tavaszt! De hiszen már az van! Nem? Úgy tudom, hogy a március tavaszi hónap! Á, tavasszal nem esik a hó! Na, majd intézkedem!

Nézzünk körül, legalább gondolatban! Ha erősen gondolunk a sárga színre, talán kisüt a nap! A gyerekek már vidáman éneklik: Süss fel nap! Segíthet, ha sárga virágot képzelünk magunk elé, legyen ez most a mimóza.

A sárga mimóza, vagy ezüst akácia (Acacia dealbata) sokunk kedvenc növénye, mely sárga virágaival valósággal bearanyozza a hideg téli hónapokat. Az apró, jellegzetes sárga virágok gömbölydedek, hosszú bugavirágzatban nyílnak és valójában sok-sok megnyúlt sárga porzóból állnak. Bár a legtöbben csak mimózaként emlegetjük, valójában a mimóza elnevezés egy másik fajt illet, mégpedig a szemérmes mimózát (Mimosa pudica). A szemérmes mimóza növényrendszertanilag ugyancsak a mimózaformájúak alcsaládjába tartozik, azonban a sárga mimózánál kisebb, csupán cserje termetű növény, melynek jellegzetessége, hogy hasonlóan a “mimózalelkű” emberhez, érintésre, vagy más külső inger (eső, szél) hatására leveleit összecsukja, hogy aztán később újra kinyissa.

A sárga mimóza Európa mediterrán vidékein egészen korán, már január-februárban elkezd nyílni, így egyike az év legkoraibb friss virágainak, egyben a tavaszvárás és -köszöntés egyik jelképe. Aranysárga virága a napsugarat, az erőt, az egyszerűséget, a jólétet, az elenganciát és a barátságot is szimbolizálja. A mimóza jelentése a virágnyelvben: titkos szerelem, biztonság, túlérzékenység. Virágzásához fesztiválok, ünnepek kötődnek Európa szerte, többek között Olaszországban, a Francia Riviérán, Montenegróban és Albániában is. Legismertebb talán a Mandelieu-la-Napoule nevű francia városkában 1931 óta megrendezett nagymúltú mimóza fesztivál. E több, mint egy hétig tartó ünnepségsorozat ideje alatt nők, s férfiak egyaránt e törékeny virággal ékesítik hajuk, ruhájuk, mimózavirággal díszített kocsik vonulnak fel, mimóza királynőt választanak, de ebben az időszakban járható végig a 130 km hosszú mimóza út is (Route du mimosa). Olasz nyelvterületen a nőnap (március 8.) virága és jelképe, e napon a nőket egy-egy szál sárga mimóza virággal köszöntik. A mimóza egyszerű bája és könnyed friss illata insprálta továbbá a mimóza sütemény és a hasonló nevű mimóza koktél létrejöttét is.(Kindlovits Sárától)

Nálunk is

Hófehér csokrok bújnak elő,
Belezendül a vén tölgyerdő.

Kis cinege szólal: Nyitnikék!
Ibolya nyitja is kék szemét.
Hazatér lassan minden madár,
Fészkénél újra párra talál.

Kacag a gerle, nevet a nap,
Fák ezer virágot bontanak,
Tulipán kelyhén méhike zúg,
Füvekkel fut a kis gyalogút.

Leveles ágról lila virág
Sóhajtja szélbe szép illatát,
Barik születnek földre, égre;
Tavasz van, Tavasz, végre, végre!

Megosztom!