Az alvás hatása az értelmi képességekre

http://www.sleepwell.hu/blog/ennyire-szamit-hogy-mikor-megy-aludni-gyermeke/

Az alvás hatással van az értelmi képességekre és az egészségre.

 A legújabb kutatások szerint a gyerekek fejlődése szempontjából nem csak az számít, hogy mennyit alszanak, hanem az is, hogy mikor mennek lefeküdni és hogy ebben van-e rendszeresség, vagyis minden nap nagyjából ugyanakkor van-e a lámpaoltás.

Brit kutatók 11 ezer gyerek adatait vizsgálták, akiknek családjait arról kérdezték, hogy a gyerekeknek mikor kellett lefeküdniük 3, 5, illetve 7 éves korukban. Végül aztán 7 évesen tesztelték is a résztvevő gyerekeket: olvasási, matematikai és a térérzékeléssel kapcsolatos képességeiket vizsgálták. Azok a 7 évesek, akiknek meghatározott elalvási idejük volt, sokkal jobban teljesítettek mindhárom kognitív teszten, mint azon társaik, akik mindig máskor kerültek ágyba.

A tanulmány szerint annak, ha a gyerekek nem követnek egy meghatározott napirendet, különböző hosszú távú hatásai is lehetnek. Azok a gyerekek, akik változó időben kerültek ágyba 3 éves korukban, sokkal rosszabbul teljesítettek 7 éves korukban az olvasási és a matematikai teszteken is. Sőt, azok a gyerekek, akiknek több életszakaszban is kicsapongó alvási szokásai voltak, még náluk is rosszabb eredményeket értek el.

A kulcsszavak: rendszer és megfelelő alvásmennyiség

A kutatók nem biztosak abban, hogy mi a hangsúlyosabb a hatás szempontjából: a következetes lámpaoltás, vagy az alvással töltött órák száma. Az azonban tény, hogy a kettő elválaszthatatlanul összefügg.
Persze lehet, hogy a rendszertelen napirend mögött egyéb problémák – például zavaros családi háttér, a szülők rendszertelen munkabeosztása – állnak, amelyek önmagukban is visszavetik az érintett gyerekek fejlődését és teljesítményét. Az viszont egyértelműen kiderül a vizsgálatok eredményeiből, hogy a későn (este 9 óra után), vagy mindig máskor lefekvő gyerekek nagyobb eséllyel hagyják ki a reggeli étkezést, vagy többször van tévé a szobájukban, ezeknek pedig mind a tanulási képességikre, mind pedig a fejlődésükre negatív hatásuk lehet.

A nem meghatározott alvásidő gyakran együtt jár az esti mesék hiányával is. Egy korábbi kutatás szerint ugyanis azoknak a gyerekeknek, akik időben kerülnek ágyba, nagyobb eséllyel olvasnak esti mesét a szüleik, az pedig köztudottan jótékonyan hat a nyelvi és olvasási képességekre. A következetes lefekvési idő kiemelten fontos a gyerekek természetes, napi bioritmusának megfelelő működéséhez, ami az egész szervezetre, így az agyra is pozitív hatással van.

Mennyi alvás kell a gyereknek?

Fontos, hogy az alvásidővel hétköznap és hétvégén is ugyanolyan következetesek maradjunk, legfeljebb 30 perces eltérés javasolt. A tapasztalatok alapján azonban a szülők nagy része nincs tisztában a következetes lámpaoltás fontosságával.
Az utóbbi időben egy másik kutatás is napvilágot látott a témában, mely szerint azok a négyévesek, akik átlagosan 9 óra 45 percnél rendszeresen kevesebbet aludtak naponta, több esetben küzdöttek viselkedési problémákkal, mint eleget alvó társaik.

Jóllehet nekünk, felnőtteknek jóval stabilabb az idegrendszerünk – így jobban viseljük az ingadozásokat – ám mi is ingerlékenyebbek vagyunk és kevésbé vagyunk képesek koncentrált munkára, ha előző éjszaka későn feküdtünk le és nem aludtuk ki magunkat. Ezek a hatások a gyerekeknél sokkal intenzívebben jelentkeznek. A gyerekeknek ráadásul még sokkal több alvásra van szükségük, mint egy felnőttnek. Az USA hivatalos ajánlása szerint az 1-3 éves gyerekeknek 12-14 órát, a 3-5 éveseknek 11-13 órát, míg az 5-12 éves lurkóknak legalább napi 10-11 órát kéne aludniuk.

Legyünk hát következetesek a lámpaoltással kapcsolatban! Ha eddig nem tettük, vezessünk rendszert az esti lefekvések idejébe! Szóljon az este az alvásra készülődésről: a lazító fürdőről, a mesélésről, beszélgetésről és végül az elalvásról. A következetes napirend, a megfelelő mennyiségű alvás nem csak azért kulcsfontosságú, hogy gyermekünk az iskolában jól teljesíthessen, hanem azért is, mert ez az erős immunrendszer egyik alapfeltétele. Aki ugyanis nem alszik eleget, minden nap máskor fekszik és kel, felborul a bioritmusa, és a szervezete nem tud regenerálódni.
Ne feledkezzünk meg róla, hogy a kiegyensúlyozott felnőtt élet felé a gyerekkorban megszabott korai és következetes takarodó az első lépés!

 

Megosztom!