Hímes tojások készítése

Hímes tojások készítése

Régen, nagymamáink idejében még nem lehetett a boltban tojásfestéket kapni. Mégis színesek voltak akkor is a tojások. Őseink nagyon találékonyak voltak, körülnéztek otthon. Az évközben annyi bosszúságot okozó, mindent színével összefogó növények kerültek most elő. Bosszantó tulajdonságuk most felmagasztalódik. A legalapvetőbb növény, ami minden háztartásban megtalálható, a vöröshagyma. Ezt már én is előszeretettel használtam tojásfestéshez. Már hetekkel húsvét előtt összegyűjtöttem a vöröshagyma leveleket, amit máskor kidobtam, ezeket kevés lében főztem meg. A megfőtt tojásokat ebbe beletéve, vöröses színű tojásokat kapunk.

Még szebb lesz a színe, ha a lilahagyma leveleit is használjuk. Akár csak keverve, de külön-külön is használhatjuk. Ha kevés héjat főzünk ki, világos, ha többet, sötétebb levet kapunk. Minél tovább hagyjuk a tojásokat a festőlében, annál erősebb színt kapunk. A berzseléses tojás színe barna ( a hagymalevelektől).

 

Nagyon egyszerűen mintát is varázsolhatunk a tojásokra. Kihasználhatjuk a tavasz adta lehetőségeket, ha kimegyünk a kertbe vagy a parkba, találunk friss hajtásokat, szép formájú levélkéket, virágokat. Ezeket benedvesítve simítsuk a tojásokra, használt harisnyával vonjuk be, szorosan kötözzük meg, hogy a díszítés ne mozduljon el. Így a levélke alatt a tojás megőrzi eredeti színét.

 

Ha a kívánt színt elérte a tojás a festőlében, kivesszük, levágjuk róla a harisnyát, a kész művet szalonnabőrrel bedörzsöljük, hogy fényes legyen. Ugyanezt a technikát alkalmazva színes tojásokat is készíthetünk, akkor más növényekkel színezzünk.

Nagyon egyszerű, mégis mutatós mintát kapunk az előző színezési technika alkalmazásával, de levélke helyett hajgumik felhasználásával.Egyszerűen színezés előtt elhelyezzük a tojásokon, majd a munkálatok végén eltávolítjuk. Ezt a technikát is bátran használhatjuk egészen kicsi gyerekek bevonásával is.

A berzselt tojást karcolhatjuk is. Ehhez hagyományos minták láthatóak a képeken.

Nagyon szép felületet kapunk, ha a színezést olyan mélyen karcoljuk meg, hogy előtűnjön a tojás eredeti színe.

A fenti tojások szalvétatechnikával készültek. Ezt már minden gyerek ismeri, így nem lesz nehéz tojásokon alkalmazni.

Húsvét előtt sok tojáshéj megy veszendőbe, hiszen a sütemények elkészítéséhez bőven használunk tojásokat. Gyűjtsük össze a kidobásra váró héjakat, mert díszítésre használhatjuk őket.Színezve, összetörve, mozaikot képezhetünk ragasztó segítségével a tojásokon.Érdekes, mutatós hímestojást kapunk.

Képek: Pinterest

Megosztom!