Nagycsütörtök, a zöldcsütörtök

 

Nagycsütörtök, a zöldcsütörtök

Nagycsütörtökön vagy más néven csonkacsütörtökön Krisztus utolsó vacsorájára, elfogatására és szenvedéseire  emlékezünk, a katolikus egyházban ez az oltáriszentség szerzésének, és a papság megalapításának emléknapja.

Ezen a napon  hívta  össze Jézus a tanítványait és együtt fogyasztották el az utolsó vacsorát. A zsidók az Egyiptomból való szabadulást ünnepelték a húsvéti lakomán. Jézus az utolsó vacsorán megújította a régi áldozatot: ő maga lett a húsvéti bárány. Krisztus vére áldozati vér, amely minden embert megszabadít a bűntől, a halál rabságából.

Az esti szentmise elején, a glóriát követően elnémul az orgona, elhallgatnak a templomok harangja: “a harangok Rómába mennek” -népies kifejezéssel: megsüketülnek. Legközelebb nagyszombaton szólalnak meg újra.

A  néphagyomány szerint  Szegeden már nem egyszer gyújtogattak, hogy meglássák, haza tudnak-e a harangjaik hamarjában jönni, amikor otthon baj van: tűzvész támad, meghal valaki.

A gyerekeknek úgy mondták, hogy a harangok a Jézuskát gyászolni mentek Rómába. Csak úgy jönnek vissza, ha jól viselik magukat.

A harangok elnémulása után senkinek nem illik fütyülni, dalolni, muzsikálni, mert ezzel csak a Megváltó szenvedését növelné.

Gonosz űzés – kereplővel
Mivel ma a “harangok Rómába mennek” és nincs harangozás, a gyerekek feladata, hogy a harangozást helyettesítsék. Ilyenkor a gyerekek kereplővel járták az utcákat, kiűzve onnan a gonoszt

Zöld ételek

Faluhelyen ilyenkor különleges hagyományokat követtek. Ezen a napon zöld ételeket ettek, mégpedig olyasmit, ami már termett ilyenkor.  A zöldcsütörtök az utolsó vacsora emlékének ünnepe, feltehetõen a XII. század végéig használt zöld színű miseruhára utalhat, vagy azokra a vezeklőkre, akik bűnüktől megtisztulva az Úr szőlőtőkéjén most újra zöld ágakká váltak. A zöldcsütörtök elnevezés mára egy táplálkozási hagyományt is teremtett, spenótot, salátát ettek, sõt az ételbe fiatal csalánt is fõztek, hogy jó termés legyen.

Tíz zöld étel, amit mindennap ennünk kellene

Néhány étel, amire gondolva fantáziánk beindul, és kitaláljuk, mit is kínáljunk családunknak zöld csütörtökön.

 

Megosztom!