Nagypénteki böjt?
A protestáns egyházakban a nagypéntek a legnagyobb ünnep, az év egyetlen böjti napja, amelynek végén a legtöbb református és evangélikus gyülekezetben úrvacsorát osztanak a lelkészek. A hívők közül azok is, akik évközben nem vettek úrvacsorát (a protestáns liturgia szerint általában minden hónap első vasárnapján tehetik ezt meg), nagypénteken magukhoz veszik a Jézus testét és vérét jelképező kenyeret és bort .
A katolikus egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek, de csak egyszer lakhatnak jól, és 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell.
Az emberek véleménye azonban megoszlik a böjt tartását vagy megszegését illetően.
( Délmagyar, Szeged) Nagypéntek a szigorú böjt ideje: Jézus halálának napján a hívőknek mellőzniük kellene a húst az asztalukról. A vendéglőkben és a menzákon azonban nagy a csábítás, mivel pusztán ennek a napnak a kedvéért nem kerülnek ki a különböző húsételek az éttermek kínálatából.
– A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek nemigen vallásosak a nagypénteki böjttel kapcsolatban – mondta Kovács Zsolt csárdagazda. A Vendéglő a Régi Hídhoz tulajdonosa mindennap, így nagypénteken is húst fogyaszt majd hússal. – A forgalmunkon sem látszik visszaesés ezen a napon. Elenyésző azok száma, akik csak a nagyböjt kedvéért választanának valamit maguknak a vegetáriánus vendégek által is fogyasztható ételeink közül.
De mit mond és gondol az utca embere? A Fesztivál étteremben, a Dóm tér árnyékában költötte el tegnap ebédjét Kovács Marcell, aki csirkevagdaltat falatozott, láthatóan nagy megelégedéssel. – Szoktam templomba járni, és igen, hiszek istenben. De nem attól lesz igazán hívő valaki, hogy fogyaszt-e húst nagypénteken vagy sem – magyarázta evés közben. – Ez persze nem jelenti azt, hogy holnap akár ne rántott gomba legyen az ebédem, de ha valami húsfélére támad inkább gusztusom, akkor sem lesz lelkiismeret-furdalásom – mondta a 19 éves fiú.
A többi megkérdezett is hasonlóan vélekedett: attól, hogy a péntek böjti nap, nem mellőzik a húst napi menüjükből. Hevesi Brigitta pedig még azt is elárulta, ők már nagypéntek estéjén megfőzik a húsvéti sonkát, amiből elkészülte után bizonyosan eszik majd egy-két falatot.
Ha mégis valaki húsmentes, böjti menüre vágyik, álljon itt a legősibb nagypénteki menü:
Böjti bableves hús nélkül ( Femina)
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg szárazbab
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 db vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 db paradicsom
- 2 evőkanál liszt
- 1 db paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
Elkészítés:
A babot a főzés előtti este áztasd valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Másnap öntsd le róla a vizet, a zöldségeket pucold meg, és vágd fel tetszés szerint. Rakd a babot egy nagyobb lábosba, öntsd fel két liter vízzel, és főzd 30 percig. Tedd hozzá a zöldségeket, ízesítsd sóval, borssal, babérlevéllel, és közepes lángon főzd még körülbelül 40 percig.
Amikor minden puha, rántsd be, azaz kevés olajon pirítsd meg a lisztet, és rakd hozzá a zúzott fokhagymát. Ha az is kezd színesedni, szórj rá egy kis pirospaprikát. Engedd fel hideg vízzel, és keverd csomómentesre. Öntsd a levesbe, közben kavargasd, és szórd meg petrezselyemmel. Főzd még 10 percig, majd húzd le a tűzről, és már tálalhatod is.