Április bolondja

Április bolondja, május szamara

  • Kösd meg a cipőfűződet!

  • Köszi! Jaj, de az enyém tépőzáras!

  • Április bolondja, május szamara!

Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. A rászedett személy az április bolondja.Ha azt hiszed, hogy az áprilisi tréfa a mai kor találmánya, nagyon tévedsz! Az ” április bolondja, május szamara” csúfolódás igen régi eredetű. Április elsején a felnőttek egymást is szívesen tréfálták meg, de főleg a gyerekeket ugratták. Ötletben nem volt hiány: szúnyogzsírért vagy hegedűbillentyűért szalajtották őket.

  • Több országban elterjedt szokás. Eredete nem tisztázott. Egyik magyarázata szerint kelta népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek.
  • Más magyarázat szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered. 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.

Máig megmaradt a szokás az iskolákban, a munkahelyeken és a családokban is. Az idén nincs arra lehetőség, hogy a közösségekben tréfálják meg egymást az emberek, hiszen ünnepnap április elseje.Ezért az internet segítségével idézzük fel, hogy iskolában vagy munkahelyen hogyan tréfálták meg egymást az emberek! Néhány vallomás gondolatébresztőként:

  • Tavaly az volt, hogy a tanárnak a székére diót ragasztottunk ragasztószalaggal, és mikor leült, akkor reccsent.
  • Mi bekentük szappannal a táblát:))). Meg mindenki elfelejtett tankönyvet hozni  stb.
Biológiaórán megfordítottuk a padokat, és háttal ültünk a táblának. Fordítva sült el, mert így a tanár hátrajött, hogy szembe legyen velünk, és csak magyarázott, a táblára nem rajzolt és nem írt fel semmit.
A termek ajtainak a tábláit kicseréltük. Először csak a velünk párhuzamos osztályét a miénkkel, aztán szép lassan mindenki bekapcsolódott. 6. óra végére mi lettünk a fiú WC.
Földrajzóra előtt elbarikádoztuk az ajtót padokkal. Két pad keresztben, egy mellettük hosszában, ebből 3 réteg. A tanár becsapta az ajtót, és üvöltött, hogy hívja az igazgatót; mi gyorsan a helyére pakoltuk az összes padot, mindenki leült a helyére, és nagyban magoltuk az anyagot, mint minden jó gyerek (mindenki ezt tette, még azok is, akik egyébként órán sem veszik elő a könyvüket)
  • Mi régen általánosban a következőket követtük el: szappan a kilincsekre, szódabikarbóna-kindertojás műanyag részébe ecettel : be a tanári asztal alá, és olyat robban, hogy csak na :D, pamut gombolyaggal körbeszőttük az egész osztályt megmozdulni se lehetett.

Ha ceruzát használ egy kollégád, akkor átlátszó körömlakkal fesd be a hegyét.

Ha olyan tollakat használ, aminek van kupakja, pillanatragasztóval ráragaszthatod. De egyéb nyitható dolgokkal is működik. Azonban ne felejtsed el pótolni a tollat, stb. Hiszen nem jó, ha másnak kára származik belőle.

Állítsd át a böngészőjének alapértelmezett weboldalát. Pl: Kínai google, a konkurens cég honlapja, egy általa nem kedvelt zenekar honlapja, stb.

A telefonon a gombot egy cellux darabkával rögzítsd! Így, mikor vki felveszi, akkor is csörög tovább. Ez persze csak régi készülékeken működik.( A tréfa élvezetesebbé válik, ha te magad hívod:)

Rajzolj valami gagyi dolgot vagy csúnya szót mondjuk a nyakadra, de úgy, hogy a hajad eltakarja! Majd titokban mutasd meg másoknak, és mondd, hogy ajándék tetko. Még nem tudtad megnézni, de szerinte milyen?

Nekünk tavaly április 1-jén első óra tesi volt és pizsamában mentünk be a tornaterembe. Nézett is a tanár rendesen 🙂 Utána lévő órákon meg a lányok elbújtak a fiú wc-be, a fiúk meg a lány wc-be, utána egy másik osztállyal cseréltük ki magunkat. 🙂 Amikor bement a tanár a terembe, akkor meglepődött, mert nem is velünk lett volna órája ugyebár…stb.. Sok hülyeséget csináltunk. Ja, meg olyan is volt, hogy matek óra következett, erre elővettük a földrajz cuccot, angolon meg a matekot…stb.

Mi pl. megfordítottuk a padokat és úgy voltunk egész órán. Háttal állva jelentettünk a tanárnak, és úgy figyeltük a hátsó falat, mintha a tanár lenne. Meg egyszer egyik osztálytársam elbújt a tanári pad alá. Eltelt 10 perc az órából, és megrázta a tanár lábát.

 

Megosztom!