Nálam van a ly…

Nálam van a ly…A ly-j betűk gyakorlására

A magyar nyelv alapelvei közül a hagyományos írásmód az egyik, ha nem a legnehezebb. Az iskolában nincs idő a sokszori gyakorlására, elmélyítésére. A kisgyerek számára nincs szabály, amellyel biztonságosan meg tudná jegyezni például a ly-j-s szavak helyes írását. Egyetlen módon lehetséges a helyes írásmód elsajátítása, mégpedig a leírt kép sokszori felelevenítésével. Ehhez a szóról sokszor kell “hibátlan fényképet” készíteni, hiszen akkor rögzül a helyes írásmód.

Alsó, de még felső tagozaton is játékosan érjük el a legjobb eredményt. Most egy Nálam van a…. Játékot készítettem ly-t tartalmazó szavakból és azok jelentéséból. Egyszerűen kivitelezhető, sokszorosítható, kivágása után egy borítékban elhelyezve többször is elővehető. Az órák részeként bemelegítő gyakorlásként vagy fő részként is játszható. Otthoni vagy a napköziben történő gyakorlásra is alkalmas.Nagy előnye, hogy párban vagy kiscsoportban lehet vele gyakorolni.

A játék megnyitása itt:( letölthető)

Nálam van az ly 

A felhasznált szóanyag:
fogoly- rab ,pisztoly-fegyver, lapszél-szegély, bab- paszuly, babaruha-pólya, tarisznya-tarsoly, kiáltás-sikoly, fodrász-borbély, korcsolya-jégensikló, kard-szablya, sportszer-gerely, bolygó-égitest, gerincrész-csigolya, helyezett-dobogós, király-uralkodó, kevés-csekély, gyümölcs-datolya, hangszer-furulya, dobozka-skatulya, virág-ibolya, ruharágcsáló-moly, teherszállító hajó-uszály, vita-viszály, fiúnév-Gergely, ivópohár-kehely, erdélyi-székely, kölyök-pulya, ravaszság-fortély, fakopáncs-harkály, titok-rejtély, fertőző betegség-ragály, ruhaanyag-selyem, madár-gólya, bársony ülőhely-páholy, takarékdoboz-persely, előző év-tavaly, mérges madár-pulyka, szerelőhely-műhely, nagy folyó-folyam

kvíz

Megosztom!