Nyelvtörők

nyelvtörő egy olyan – általában tréfás – kifejezés, mondat, rövid szöveg vagy vers, amelynek célja, hogy minél nehezebben lehessen tisztán kimondani. Ennek elérésére olyan egymás utáni szavakat tartalmaz, amelyek nagyon hasonló, könnyen eltéveszthető beszédhangok sorából állnak. A nyelvtörőket minél gyorsabban kell hibátlanul kimondani. Nyelvtörők minden nyelvben léteznek, és egyaránt hasznosak az anyanyelvi beszélők, valamint az idegennyelv-tanulók számára a helyes beszéd elsajátításában és gyakorlásában.( Wikipédia)

Ezekben a tréfás, rövid szövegekben az a nehéz, amitől vicces, vagyis hogy kimondásukkor “beletörik a nyelvünk”.A nyelvtörők gyakorlásával fejlődik az artikulációs készség, ami a szép beszédünk alapja. Szórakoztató eszköze a játékos tanulásnak.

1. Te gyerek! Mondd meg a te gyerekednek, hogy ne mondja többet az én gyerekemnek, hogy te gyerek. Mert ha a te gyereked még egyszer azt mondja az én gyerekemnek, hogy te gyerek, akkor az én gyerekem úgy pofon vágja a te gyereked, hogy a te gyereked soha többet nem mondja az én gyerekemnek, hogy te gyerek.
2. Egy icike-picike pocok pocakon pöckölt egy másik icike-picike pockot, erre a pockonpöckölt icike-picike pocok pocakon pöckölte a pocakon pöckölő icike-picike pockot. A pocakon pöckölő icike-picike pocok megdöglött.
3. Ádám bátyám pávát látván száját tátván pávává vált!
4. Tíz csini csízcsibe csókra csücsöríti csőrét.
5. Kedvem kerekedett kedden kocsikázni, kocsikázás közben kocsisom karja kitörött, kérlek kedves Kálmán, küldjél két kiló kámfort kocsisom kezelésére.
6. Amerika nem a jamaikaiaké, de Jamaika a jamaikaiaké.
7. Fekete bikapata kopog a patika pepita kövein!
8. Egy luxus Moszkvics slusszkulcs meg még egy luxus Moszkvics slusszkulcs az két luxus Moszkvics slusszkulcs.
9. Az a jó hajó ha jó a jó hajó hajóvitorlája.
10. Nem mindenfajta szarka farka tarka-barka,csak a tarka-barka fajta szarka farka tarka-barka.
11. Feleleveníteni a feleleteiteket
12. Átrakták raklapra
13. Egy icike-picike pocok pocakon pöckölt egy másik icike-picike pockot,mire a pocakon pöckölt pocok jól pocakon pöckölte az icike-picike pockot.
14. Meggymag vagy, vagy vadmeggymag vagy?

15. Csóré csiga csalán csúcsán cselleng, csalán csúcsát csipegetve fent leng, de a csalán nem tűri, csóré csiga csupasz csápját megcsípi.

( forrás:https://www.buzzblog.eu/142-nyelvtoro-amit-magyarok-is-nehezen-tudnak-kimondani-kulfoldieknek-lehetetlen/)

Megosztom!