Ma van a FÖLD napja

Ma van a FÖLD napja

Évente több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás és a rossz erdőgazdálkodás miatt. A nemzetközi Föld Napja Hálózat arra biztat mindenkit, hogy ültessen fát, minél többet, gyerekei, unokái nevében is.

Erdők és fák nélkül nem élhetünk, nélkülük nem lesz elég élelmünk. Az erdő a Föld tüdeje – szén-dioxidot köt meg, oxigént termel, árnyat ad, párologtatással hűti a Föld felszínét, az egészséges vízkörforgás egyik kulcsszereplője. Az erdők lassítják a klímaváltozást, szűrik a por- és zajszennyezést, segítik a talajmegőrzést és élőhelyet nyújtanak számos embernek, állatnak, hasznos beporzónak.

Jókai Mór: Ültess fát!

Ültess fát!
Hogyha mást nem,
lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
gondot ő visel reád.

Jó tavasszal nyit virágot,
messze érzed illatát.
Kis madárka száll reája,
ingyen hallgathatod szavát.
Ültess fát!

• Az erdő a Föld tüdeje – a világ oxigénellátásának több mint 40%-a a trópusi esőerdőkből ered, és az üvegházgázok közel 15%-át nyelik el a világ erdei.

• Az erdők a természet vízszűrői – a fák szivattyúként átszűrik, tárolják a vizet, szabályozzák a talajvíz szintjét, a víz elvezetését, az egészséges vízkörforgás kulcsszereplői.

• Az erdők a talaj védelmezői – csökkentik a talajerózió hatását, mivel megfogják a folyó vizet, mérséklik az üledék szintjét is a tavak, folyók és más vizes területek környékén.

• Az árnyat adó, párologtató fák védenek a vásrosi hősziget-hatás ellen, és jelentősen csökkenthetik az energiafelhasználást: megfelelően telepítve 2-8 Celsius-fokkal hűthetik a városi környezet levegőjét, mintegy 30%-kal csökkentve a hűtési és 20-50%-kal a fűtési költségeket.(Forrás: Föld napja alapítvány)

…csak papírként, és akkor karácsonyfáinkkal, bútorainkkal, egyéb használati tárgyainkkal, az építkezések, élelemtermelés miatt kivágott fák ránk eső hányadával, kerítésekkel, tetőgerendákkal… még nem is számoltunk. Közel 1 millió tonna papír kerül csak hazánkban évente a szemétbe.

Ha papír kerül a kezünk ügyébe, mielőtt használjuk, csomagolásként megvesszük, vagy épp kidobnánk, gondoljunk a fákra – a fák védenek minket, megkötik a légkört melegítő szenet.

Ne csomagoljuk ajándékainkat díszpapírba csupán azért, hogy azok néhány percig gyönyörűen pompázzanak – majd a papírok egyetlen mozdulattal a szemetesbe kerüljenek.

Csomagoljunk kreatívan – létezik olyan megoldás, amiért nem kell fák ezreit kivágni, rengeteg vizet, energiát elhasználni. A meglepetés ettől még lehet meglepetés, csak rajtunk áll, hogyan csomagoljuk.

Ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal a tengerekben! Ne hagyjuk, hogy így legyen! Visszaszámlálás indul – tűnjön el a műanyag szemét az 50. Föld napjáig, 2020-ig. Van rá esély, ha mindenki változtat. Ne várj másra, kezd ma!

A világ óceánjai már napjainkban is tele vannak műanyag szeméttel, azonban egy új jelentés szerint rövid időn belül ez a mennyiség háromszorosára emelkedhet. A hulladék jelentős része Ázsiából érkezik, de még ennél is nagyobb baj, hogy fémek és mérgező anyagok is a vízbe kerülnek.http://www.origo.hu/gazdasag/20180321-2025-re-haromszor-annyi-lehet-a-muanyag-a-vizekben-mint-napjainkban.html

Az óceánok vizeiben úszó műanyaghulladék mennyisége 2025-ig megháromszorozódhat.

A tengeri hulladékok 70 százaléka műanyag, amely a tengeri élőlények széles körének okozhat sérülést vagy halált. A The Times arról ír, hogy a jelenlegi 50 millió tonna szemétből 2025-re 150 millió tonna is lehet.

Előrejelzések szerint 2025-re a világ évente 300 millió tonna műanyagszemetet fog kitermelni, aminek a fele előbb-utóbb az óceánokban köthet ki.

Szemét helyett újra hasznos! Légy kreatív!

 

 

 

 

Megosztom!