Anyák napja tanítóként

Anyák napja tanítóként

Az anya-gyermek kapcsolat bizonyosan a legmélyebb és leglényegesebb kapcsolat, amelyet ismerünk; hiszen a gyermek egy ideig úgyszólván része az anyai testnek!(Jung)

Isten szívének legragyogóbb műve az anyai szeretet.(Annabelle c. film)

Anya vagyok én is, akit pici 40 éves fiacskája ma reggel fátyolos tekintettel magához ölelt és felköszöntött, gyerek vagyok én is, aki ma reggel a temetőben köszöntötte édesanyját és nagymamáját.

Pótanya vagyok tanítóként, talán meglepő, de tanítványaimtól is kapok anyáknapi köszöntéseket és köszönömöket, amelytől könnyekig meghatódom. Igen, a tanító szívében gyermekeiként élnek tanítványai, legyenek akárhány évesek, éljenek bárhol. Figyelő szemünk kíséri őket útjukon.Pár éves kapcsolatunk örökre szól. A szeretet pedig nem múlik el az idővel.

Ma tanítóként szeretném köszönteni az édesanyákat, megköszönni nekik azokat a boldogságos perceket, amelyeket gyermekeik okoztak nekünk pedagógusoknak. Igen, NEKTEK köszönöm meg ÉDESANYÁK, mert nélkületek ezek a szeretetteljes kapcsolatok nem jöhettek volna létre az iskolában.

Köszöntsön hát minden édesanyát az a néhány részlet, amelyeket a gyerekek az anyáknapi műsorokban előadtak, amelyeket csak zsebkendővel a kezemben  tudok,tudtam olvasni és meghallgatni, mert a gyermekek ragyogó, szeretettől könnyes szemeit látom magam előtt, és a készülődést, az izgalmat, hogy minden jól sikerüljön, hogy minden anyuka tudja, hogy gyermeke mennyire szereti.

Elsőként egy kis humor Nógrádi Gábor tollából, az írásból megtudhatjátok, hogy neveléssel nem csak mi felnőttek foglalkozunk, megteszi ezt minden gyerek is, hogy belőlünk rendes szülő váljon!

Hogyan neveljük az édesanyánkat?

Az édesanyánk nevelése a születésünk előtt kilenc hónappal kezdődik. Ennek az állapotnak persze vannak technikai akadályai. Odabentről még nem tudunk kiüvölteni neki, hogy: ,,Anyaaaaaa! Nincs papííír! ” Szerencsére ekkor még nincs is szükségünk papírra. Arról, hogy embriónként milyen nyelven beszélünk az édesanyánkkal, fogalmunk sincs, de az a fontos, hogy ő érti. Az édesanya nevű hordozórakéta ekkor még általában nagyon értelmes és jó magaviseletű tanítvány. Ha szomjasak vagyunk, anyánk hanyatt-homlok rohan vizet inni. Ha a fejlődésünkhöz hiányzik a só, ő ráveti magát a sótartóra. Ha a mész hiányzik, akkor anyánk nyalogatja a vakolatot. Az is előfordul, hogy éjfélkor megkívánjuk a dobostortát, pedig még azt se tudjuk, mi az. Anyánk rögtön felkelti a mellette horkoló idegen pasast, akit később majd apukámnak kell szólítani, és elküldi dobostorta után a hideg éjszakában. Néhány hónap múlva már jól látható lábmunkával folytatjuk nevelési erőfeszítéseinket. Egy rúgás: nem jól fekszel. Két rúgás: kávé, cigaretta tilos! Három rúgás: mondd meg apukámaranyomnak, hogy kapcsolja át a tévét, mert nem bírom hallgatni ezeket a lövöldözős filmeket. Ez az egyszerű rugdosásos nevelési technika a születésünk után egy ideig nem használható. Ekkor bevetjük az ötmacskafarkára-léptek módszert, mert másképpen sem anyánk, sem a borostás képű családi rabszolga nem érti mit akarunk. Ha például értelmes pislogásokkal és gőgicsével a tudomásukra hozzuk, hogy tele a pelenka, nem a kezük jár, hanem a szájuk, hogy vajon Oxfordba vagy a Harvardra írassanak be majd minket azzal a lenyűgöző Einstein-pillantásukkal. kénytelenek vagyunk átmenni szirénába és így felvilágosítani őket arról, mi a helyzet a kakafronton.( Nógrádi Gábor)

Nadányi Zoltán: Anyu

 Tudok egy varázs-szót,

ha én azt kimondom,
egyszerre elmúlik
minden bajom, gondom.

Ha kávé keserű,
ha mártás savanyú,
csak egy szót kiáltok,
csak annyit, hogy: anyu!

Mindjárt porcukor hull
kávéba, mártásba,
csak egy szóba került,
csak egy kiáltásba.

Keserűből édes,
rosszból csudajó lesz,
sírásból mosolygás,
olyan csuda-szó ez.

Anyu! anyu! anyu!
hangzik este-reggel,
ja de sok baj is van
ilyen kis gyerekkel.

Anyu! anyu! anyu!
most is kiabálom.
Most semmi baj nincsen,
mégis meg nem állom.

Csak látni akarlak,
anyu, fényes csillag,
látni, ahogy jössz, jössz,
mindig jössz, ha hívlak.

Látni sietséged,
angyal szelídséged,
odabújni hozzád,
megölelni téged.

Megosztom!