Tiszavirágzás

 

Friss hír! 
Megkezdődött a tiszavirágzás a Tisza-tó élő Tisza szakaszán. Az idei, szokatlanul hamar jött nyári idő miatt két héttel előbb, elkezdődött a kérészek rajzása.

( Sokszínű vidék)

Minden évben a nyári napforduló táján, június közepén különleges természeti jelenséget figyelhet meg, aki a Tisza középső szakászán jár: kivirágzik a folyó. A látványos esemény mindig az esti órákban történik. A tiszavirág valójában nem növény, hanem állat, egy alig 10 centiméteres, a kérészek családjába tartozó rovar. Mégis virágzásnak nevezik, mikor a víz felszínét ellepi a milliónyi rajzó tiszavirág, mert levetett ruhájuk és násztáncuk után aláhulló tetemük úgy teríti be a folyót, mint egy virágszőnyeg. 

tiszavirág  a kérészek rendjébe tartozó, 8-12 centiméter hosszú, színpompás rovar, melynek szárnyfesztávolsága eléri a 6-7 centimétert. A víz felszínére rakják a petéiket, és lesüllyednek a tó fenekére és ott fúrják a földbe magukat. A lárvák elsősorban folyami sziklák alatt élnek, a dús növényzet közé és az üledékbe fúrják magukat.

Fajától függően egy év vagy pár hónap alatt 20-30-szor vedlik egy lárva. Az utolsó vedlés majdnem felnőtt korban történik meg. Főleg tavaszi és nyáreleji rajzáskor figyelhetők meg, amikor násztáncukat járják. A tiszavirág rajzása az esti órákban kezdődik és körülbelül három órán át tart. A rajzás nyitányaként az agyagos partoldalban élő hároméves lárvák felemelkednek a víz felszínére. Feljutásukat a kültakarójuk alatt felhalmozódó gáz segíti. A vízfelszínen bújik elő a lárvabőrből a szárnyas rovar.

A kifejlett állat közismerten rövid életű. Kis fejük rövid csápokat, terjedelmes összetett szemeket és három pontszemet visel. Szájszerveik csökevényesek. Az ivarérett állatok rövid felszíni életük során nem is táplálkoznak, bélcsatornájukat levegővel pumpálják fel, hogy könnyebben tudjanak repülni. A kifejlett kérészek nem túl jól, csapongva repülnek.

A kifejlett kérész teljes életideje rendszerint csupán néhány óra, ezért emlegetik a rövid ideig tartó eseményeket kérészéletűeknek.
A napnyugta magával ragadja erejüket, amelyet hosszú éveken át gyűjtöttek a sötét folyófenékben.
A tiszavirág rendkívül kényes teremtmény, szennyezett vízben nem virágzik. Ha nem táncol júniusban, azt jelenti, hogy baj van a folyóval. Így nemcsak a folyó jelképe, hanem a vízminőség jelzője is, mivel tiszta, oxigénben dús vizekben tudnak csak zavartalanul fejlődni.

Tiszavirág

Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon védett
Eszmei érték: 10 000 Ft

wikipedia

(kirandulastervező.hu)

(turistamagazin.hu)

)

 

Megosztom!