Sajtról és sajtból

Ma van a sajt világnapja! Ejtsünk szót a sajtról és a sajtból készíthető ételekről!

Hátha meghozzuk azok kedvét is, akik nem szívesen fogyasztják ezt a tejterméket!

Hollandia, a sajtok országa, (számos sajt a nevét kifejezetten egy holland városról kapta, pl. Gouda, Edam, Maasdam). A franciák minden étkezéshez fogyasztanak sajtot. De még milyen finomakat! Magyarországon legtöbbször trappistát vásárolunk, abból is nagyon keveset. ( Teljes sajtfogyasztásunk 43%-a trappista.) Pedig 10 emberből nyolc szereti a lágyat, a keményet, a lyukasat, a penészest, a büdöset, a kenhetőt, a reszelhetőt stb……..

 

Készítsünk sajtot! Ma csak a legegyszerűbbet, amit rendkívül sok ételben használhatunk fel. Ez a házi krémsajt!

Nagyon sokszor készítem, mert családomban mindenki szereti. Mivel a mascarponet is helyettesíti, sütéshez is használható. Nem beszélve a ropogós péksüteményes reggelikről! Csak elő a hűtőből a különböző ízesítésű krémsajtokat, némi zöldpaprika, paradicsom, újhagyma, és indulhat is akár az erkélyen vagy a teraszon a”svédasztalos”, nyári reggeli!

Ahogy én csinálom: (Tartok a konyhafiókban egy csomag gézt, nem a sebek bekötözése végett, hanem a koviubira tett kenyeret göngyölöm bele, vagy a szűrőt bélelem ki, stb.) A kibélelt szűrőbe beleborítok egy vödröcske jó zsíros tejfölt (20%), lefedem, a hűtőbe teszem, majd másnap reggel előveszem, mert elkészült.Tálra borítom, és ha szükséges ízesítem. Ha sütibe használom, akkor nem. Ha mártásba, akkor sem, ha zsemlén vagy kiflin végzi, akkor jöhet hozzá zúzott fokhagyma vagy hagyma és pirospaprika vagy zöldfűszer, esetleg apróra vágott dió. Ha előre tudjuk, hogy sósan esszük majd, akkor már tejföl állapotában szórjuk meg sóval, de nem szabad megkeverni, csak ha kész. Ha tovább hagyjuk csepegni, keményebb állagú lesz, és formázható. Hengereket is készíthetünk belőle:( a kép csak illusztrció, de hasonlót lehet készíteni belőle)

Készíthetünk belőle krémsajtlevest is: A felforrósított zsiradékon megfuttatjuk a fokhagymát, majd felöntjük  vízzel. Ha felforrt, beletesszük a leveskockát, elkeverjük, és levesszük a tűzről. Habverővel beleforgatjuk a krémsajtunkat, és kész. Ízlés szerint gazdagíthatjuk tejszínnel és pirított zsemlekockákkal! Felhasználhatjuk más krémlevesek gazdagítására is! Pl.: sütőtök krémleves

A tésztaételek mártásába is kiváló. Felmelegítve, apróra vágott sonkával kész is a mártás. Ha sajttortát készítünk, helyettesíti a maskarponét, de mennyivel olcsóbb!

 

És a fagyi! Egy kis gyümölcs pépesítve, a sajtkrém édesítve, esetleg egy kis tejszín ( el is maradhat), be a fagyasztóba, kis várakozás és kész!

Ha ma van a sajt világnapja, tisztelettel köszöntsük azzal, hogy fogyasszunk valamilyen sajtot!

Jó étvágyat!

Megosztom!