Apák napjára

Apák napjára

Az apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja.

Mi mondtuk ….apuról

 „Apukám nagyon aranyos, bajuszos. Kisfiú korában hasznos dolgokkal töltötte el az idejét. Felnőttkorában sokat videózik, és közben sört iszik, és cigizik. Régen nagyon sokat olvasott, most már azt is abbahagyta, mert már minden könyvet kiolvasott. A haja barna, a szeme színe kék, és kedvenc eledele a hasábburgonya.”

Marika 10 éves

„Az én apukám családszerető apa. Nagyon szeret politizálni. Általában az ünnepeken a rokonokkal együtt iszik szeszesitalt, de nem italkedvelő apa. Jobban megértem magamat apuval, mint anyuval, megértőbb, mint anyu. Azt hiszem ő a legmegfelelőbb apa. Ilyen férjet képzelek el magamnak.”

Barbara 15 éves

„Apukám foglalkozása boltos. Nem elveszett ember. Azonkívül aranyos. Amit megmond az szent, és elég rátermett. Apu ügyes.”

Zoltán 11 éves

„Szerintem a jó apuka olyan, mint az enyém.”    

Emese 8 éves

 „Nem szoktam apuval kikezdeni, mert amikor megígéri meg is adja a pofont. Én a békességet szeretem. A csengőt sem nyomhatom sokáig, mert apu akkor is mérges. Önfegyelmezettnek kell otthon lenni. Apu nagyon szigorú, de én szeretem, nem is tudom miért.”

Viktor 10 éves

„Mint minden apukának, apunak is van sok hibája, de én nem szeretném, ha megváltozna, mert nekem és a családnak így van elfogadva, és így a jó.”

Mónika 14 éves

 „Apu szeret römizni, társasjátékozni, tehát játszani. Szereti a vidám társaságot. Szeret ajándékozni: aminek más örülne, odaadja és ezért semmi viszonzást nem vár. Ezért mondja rá a nagymama, hogy élhetetlen. Mikor én nagyon szeretnék valamit és ő nem akarja, akkor végül is megteszi nekem akarata ellenére. Nekem ő a legszimpatikusabb ember.”

Orsolya 13 éves

Egy apának sokfélének kell lennie, hogy felnevelje a gyerekét. Szigorúnak kell lennie, és dicsérőnek. De egy apának humora is kell, hogy legyen. Játszani, és vigyázni is kell a gyerekére. Egy apának erősnek is kell lennie, hogyha a kiránduláson elfárad a gyerek, a nyakába tudja venni, akármilyen nehéz.”

János 11 éves

Szerkesztette Macskássy Kati és Fekete Anna( részlet)

 

Drávicz Gyula: Édesapámnak
Akkor kezdődött hajdanán,
azon a bolondos éjszakán,
amikor meglátta arcomat,
s először hallhatta hangomat.
Azonnal tudtam, hogy büszke rám,
ahogyan azt mondta: kisbabám,
és mikor gyengéden felkapott,
két karja békét és hont adott.
Úgy tűnt, hogy burokban növök fel,
azt, hogy ő szóval vagy ököllel
hányszor is védett a gonosztól, 
nem veti papírra golyóstoll.
Nem írja azt sem, hogy felnevelt, 
megadva mindent, mi tőle telt, 
gondosan vigyázta lépteim
utamnak síkjain, bércein.
Bánom, hogy mindezért, jó apám, 
köszönet tán el sem hagyta szám,
nem tettem semmit, hogy többre vidd, 
s én sosem óvtam még lépteid.
Egyszer majd én adom meg neked, 
amit egy ember csak megtehet, 
s téged fog védeni két karom, 
miközben hangodat hallgatom.
És akkor rádöbbensz majd talán,
hogy ez pont olyan, mint hajdanán,
s lehet még büszkébben mondja szád,
én vagyok egykori kisbabád.
Megosztom!