Rosszalkodni lakótelepen is lehet!

Rosszalkodni lakótelepen is lehet!

Laktam én is lakótelepen, ahol az alattunk lakó akkor lett volna boldog, ha a mi lakásunk üresen áll. Egyetlen fapapucsunk sem volt, mezítláb járkáltunk a lakásban, ő azonban meg volt győződve arról, hogy az ő bosszantására fapapucsokkal dübörgünk. Pokol volt így élni! Már-már rettegtünk a következő látogatásától. Történt egyszer, hogy azzal a tudattal, hogy két hét múlva megszabadulunk ettől,mert elköltözünk, boldogan indultunk el szombat reggel vásárolni. A bejárati ajtó ki volt támasztva, mert valaki költözik. Az alsó szomszéd volt az. Boldog volt az utolsó két hetünk.

A nyár azonban mindenképpen arról is kell szóljon, hogy kilépjünk a megszokott keretek közül, olyat próbáljunk ki, amit a hétköznapokon nem szokás, vagy nem lehet. Gondoljunk csak a felnőttekre, akik a szabadság ideje alatt próbálják ki a sárkányhajózást, a vadvízi evezést, a hőlégballonozást stb.

Muszáj, hogy a gyerekeknek is legyen ilyen élményük. A rosszalkodáson nem a deviáns viselkedés elsajátítását, hanem valami szokatlan kipróbálását értem. Ezt pedig lakótelepen is lehet!

Néhány ötlet bevállalós nagyiknak:

Falfirka, de nem a falra! Ha ilyen tekercsre nem tudunk szert tenni, megteszi néhány ív csomagoló papír táblagyurmával a falhoz rögzítve.

Zsírkrétát használjunk hozzá, mert a filctoll meglátszhat a falon!

Vagy: Ragasszunk az asztal aljára rajzpapírt, így fekve készül el a műalkotás! A gyerekeknek szokatlan, az alsó szomszédnak csöndes!

Az asztal a sátor építésére is alkalmas, lázba hozza a gyerekeket, akik a felnőttek tevékenységét utánozzák, most otthonteremtést játszhatnak. Nagyon kreatívak! Néhány pléd, elemlámpa, párna, elemózsia, és egész délutánra készen van a játék!

Vagy: Műanyag poharak felszerelésével, ping-ponglabda segítségével célba gurítós játékot készíthetünk! Ha a poharaknak pontszámot is adunk, versenyt is rendezhetünk!

Szintén műanyag poharakkal játszhatjuk az 1 perc és nyersz játékból ismert pohárlefújós játékot. Ha időre játsszuk, versenyt rendezhetünk. A felfújt lufi levegőjét használjuk a poharak asztalról való eltávolításához.

Vagy:

Felfújt lufikat guríthatunk célba. Ez sem zajos játék! Eszköz lehet a szennyestartó és egy-két fakanál. A felfújt lufikkal célba is dobhatunk, vagy akkorát ütünk alá két marokkal, hogy elérje a plafont! Számtalan variációt fognak rögtönözni a gyerekek!

Vagy:

Vitorlásversenyt rendezhetünk lavórban vagy fürdőkádban. Szükség lesz a nagyi mosogatószivacsaira hurkapálcikára és papírra. A kádban a hajók előrehaladásáról a víz hullámoztatásával vagy szívószál fújásával gondoskodhatunk!

 

Hálásak lesznek a gyerekek ezekért a játékokért, mert a hétköznapokban ezekre nincs idő!

Jó játékot kívánok!

 

Megosztom!