Nagyikám, te ilyet is tudsz? Hiszen ez mályvacukor!
A gyerekek nagy része kedveli a mályvacukrot. Ipari körülmények között szép színesek, változatos a formájuk, de a saját készítésű egy kicsivel egészségesebb! Próbálkozzunk meg az elkészítésével unokánk megörvendeztetésére!
Hozzávalók
A hempergetéshez
kukoricakeményítő | 1 evőkanál |
porcukor | 1 evőkanál |
–
cukor | 150 csapott mokkáskanál |
víz | 50 milliliter |
kukoricaszirup, vagy méz | 1 evőkanál |
zselatin | 8 gramm |
víz | 3 evőkanál |
só | 1 csipetnyi |
ízesítő aroma | 1 kevés |
ételfesték (ha szükséges) | 1 kevés |
Elkészítés
Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok 2 sütőpapírt. Az egyiket szilikonecsettel jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem. Magas falú kisebb habverőedényt válasszunk. Én egy literes, kerek, magas, műanyag fagyisdobozban csináltam. A habverő edénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem és állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is). Egy kis lábasba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom, majd még kis lángon forralom kb. 3-4 percet. A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapok. Főzőlapra helyezve elértem, hogy jól forrjon, majd levettem a lángot, és így forralgattam. A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz öntök és a mixerrel elkeverem. Hozzáadom a többi szirupot is, vanília vagy más extractumot és egy csipet sót, majd a mixerrel alacsonyabb fokozaton elkezdem keverni. Kb. 6-7 perc múlva maximumra veszem a fordulatot és még habosítom 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér, megkeményedő a hab, nyúlós, elkezd felmászni a habverőn. Ezt a habot az előkészített dobozba öntöm, kanalazom. Ragacsos, nyálkás, nyúlós massza lesz. Kissé elegyengetem a tetejét, a másik papírt is bekenem olajjal és a tetejére teszem. Hagyom dermedni a hűtőben, kb. 2-3 óra múlva jó lesz. A megdermedt hab egy szivacsos, gumiszerű, ruganyos valami lesz. Ekkor a doboz oldalánál késsel körbevágom, kiborítom a dobozból, és óvatosan lehúzom a papírt róla. Kés élével segítek, ha kell. Az olajos papírra teszem vissza, mert ragadós nagyon. A konyhai ollóval először csíkokat vágok belőle, majd a csíkokat felkockázom. Egy tálkában összekeverem a keményítőt a porcukorral és minden mályvacukor kockát meghempergetek benne, a felesleget lesöpröm. Hónapokig tárolható, mert valójában csak cukor.Színezék nélkül hófehér színű lesz.
Forrás: https://www.receptmuhely.hu/recept/malyvacukor_pillecukor_marshmallow
Mályvacukor, pillecukor (marshmallow)
Segítségül egy video az elkészítés menetéről!