Anyu, ne fizess be írásórára!

Anyu, ne fizess be írásórára!

A napokban hallottam, hogy ismerősöm kisfia erre kérte édesanyját.

Anyu, ne fizess be írásórára!

Nem szeretek írni! De muszáj! Utálom!

Miért? Mert nem tudok írni!

Sok kisgyerek van ezzel így, mert nem tud megbírkózni az elvárásokkal. Jól megfogni a ceruzát, beletalálni a megfelelő vonalrendszerbe, jó helyen kezdeni a formát, szabályosan lemásolni úgy, hogy közben érintse a kijelölt vonalakat is.

Az óvodában és otthon eddig szabadon rajzolhatott, ha akart, ha tudott, ha volt kedve hozzá. Most szabályos formákat kell rajzolni, egy olyan papírra, ami kisebb a rajzpapírnál, nem kedvenc rajzot készíteni rá, hanem kötelező formákat, és értékelik is, méghozzá a többiekével összehasonlítva.

 

” Amikor a régi tanító néni írni tanította a gyerekeket, azt mondta: „Kisfiam menj haza, kérj édesanyádtól újságpapírt, terítsd ki a konyhakőre, és a legvastagabb postaironnal kerekíts rajta!” Így kezdődött az írástanítás. Mára elfelejtettük a nagy papírokat, a palatáblát, és még az elemi iskolások füzeteinek sorközét is összenyomtuk és belehúztunk még két sort, mint a gyorsírófüzetbe. A gyerekek kezébe tűhegyes HB-s ceruzát adtunk, ezzel kell beraknia a kis kampóit arra a hihetetlenül pici helyre. (Vigyázva arra, hogy meg ne nőjön az a kampó a sor vége felé!) Évekkel ezelőtt a kéz funkcionális anatómiájával foglalkozó szakemberek megállapították, hogy a régi tanító néninek volt igaza. A kisgyerek kézfeje nincs kész a háromujjas ceruzafogásra. (  „Karácsonyra ír-olvas a gyerek!” Márpedig, ha ezt erőltetjük, görcsös lesz az írásuk, és megnehezíti a biztos íráskészségük kialakulását. A hatodik életévét betöltött gyerekek 93 százalékának, a hétévesek 83 százalékának nincs kész a keze erre.)” ( Vekerdy Tamás)

Az iskolát kezdő kisgyerek még az egész testével munkálkodik, ha játszik, nagyon szereti a nagymozgásokat (pl.:fogócska, ugrálóvár stb…), nem csoda, ha éretlensége okán, nem szereti az írást.

Mit tegyünk, mit tehetünk azért, hogy a kézügyesség fejlődjön? Néhány napig ebben a témában merülünk el, keressük a lehetőségeket.

Olyan megoldásokat, játékokat keresünk, amelyek segíthetnek a probléma megoldásában. Pl.:

(A kép forrása: Pinterest)

Várok mindenkit, aki a témában érdekelt!

 

Megosztom!