Mozgásfejlődés és kézügyesség

Mozgásfejlődés és kézügyesség

 

A gyermek, azzal, hogy bekerül az óvodába, a fejlődésének egy következő szakaszába is lép. Ennek a periódusnak a végére iskolaéretté válik. Nagymozgásaira jellemző az utánzás és az önállóságra törekvés. Sokszor hallhatjuk tőle: Majd én egyedül. Sok-sok tapasztalás, gyakorlás útján ér el a fejlődés következő szakaszáig. Megtanul például két lábbal lépcsőn haladni, uralja a testét, és egyensúlyérzéke is hatalmasat fejlődik.

Fontos, hogy a tudatos fejlesztő ( a szülő is) olyan feladatokat, játékokat javasoljon, amelyekkel ezek a képességek fejlődnek. A fiam nevelésében elkövettem azt a hibát, hogy nagyon féltettem, ezért a mászókánál állandóan mögötte álltam, kezeimet elkapásra készen mögötte tartottam.Így az önállósága és az ügyessége sem fejlődhet. Szerencsére a játszótéri anyatársaim szembesítettek ezzel. Ők figyeltek a fiamra, nekem a padon háttal kellett ülnöm, így szólni sem tudtam, hogy : Vigyázz, leesel! Csodák csodája , egyszer sem esett le.

Az pedig, hogy olyan dolgokat is szeretnek kipróbálni a gyerekek, amiket nem szabad, csakis az önállóságuk és az ügyességük fejlődése érdekében teszik.

A nagymozgások fejlődése elengedhetetlen a finommotorika fejlődéséhez. Ezért ebben az időszakban az is nagyon fontos, hogy olyan játékokat is játsszon, amelyek elősegítik a kéz finom, apró mozgásainak fejlődését. Ilyen a gyurmázás, a gyöngyfűzés, a szinezés, a festés, stb. Ha nem edzette az ujjait, ha a megfelelő mozgásokat nem tudja jó szinten, akkor az iskolában problémája lesz az írással, hiszen ezek elengedhetetlenek az összerendezett írásmozgáshoz.

Álljon itt egy házi gyurma recept, amely nem száraz, nem kell a kézben sokáig melegíteni, hogy használható legyen, nem is olajos, mint a kapható gyurmák másik fele,és nem is a hagyományos só-liszt gyurma.

Hozzávalók:

5 csésze liszt (finom)

5 csésze víz

10 kanál olaj

2.5 csésze finom só

3 evőkanál borkősav

ételfesték

illóolaj

Egy fazékban melegítsük fel a vizet, az ételfestéket, a borkősavat és a sót. Mikor már majdnem forr, keverjük hozzá az olajat, majd fokozatosan adagoljuk a lisztet is.Ha már csak kicsit ragad, borítsuk ki, lapítsuk el. Most lehet illóolajjal illatosítani. Ha már nem forró, lehet használni.

Amikor vége a játéknak vizes kézzel gyúrjuk össze, folpakba csomagoljuk, jól záródó dobozban fél évig is eláll.

 

( Forrás: Százhold, Pinterest)

 

Megosztom!