A töklámpás ürügyén

A töklámpás ürügyén

halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján (a Mindenszentek előtti este), amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt a divatja. Magyarországon is így történt és az egyébként szomorúságra okot adó ünnep a Mindenszentek és a Halottak napját megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokásává vált.

Az angolszász ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe.( Wikipedia)

A kelta papok ezért ilyenkor a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, és a tűz körül táncoltak. November elsején reggel pedig minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak, és ezzel a meleggel űzzék el otthonaikból a gonosz szellemeket.

A katolikus keresztény világban mindenszentek november 1-je, az üdvözült lelkek emléknapja, míg a halottak napja keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért, amelyet november 2-án ünnepelnek. Az ősi kelta hagyományokból kialakult Halloween mindkét ünnepet megelőzi: az angolszász országokban népszerű ünnepet október 31-én éjszaka tartják.

Jack, vagyis a lámpás története

Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Kurczina Terézia

Töklámpás

Kisöcsémmel
csütörtökön;
Megmunkáltuk
sütőtököm.

Elterveztük
jó előre;
Mi készüljön
el belőle.

Kikapartuk
a közepét;
Üregében
kis mécses ég.

Van orra, és
szája, szeme,
Fejére még
mi kellene?

Mókás arcán
gyönyörködöm;
Lámpássá lett
sütőtököm!

A tök elkészítése lépésről lépésre:

Kézműves ötletek az egyszerűség jegyében:

A kézműveskedéshez hozzátartozik egy finom, a gyerekekkel együtt elkészíthető sütemény:

 

 

Megosztom!