Advent-naptár?

 

Advent- naptár? Hogyan készüljünk az ünnepekre? Mindenképpen tárgyi ajándékokkal kell a múló napokat ünnepelnünk? Néhány ötlet az adventi naptár újragondolására.

A néphagyományban mindig megvolt az adventi várakozás és vele együtt a napok múlásának jelzése. Egy német édesanyának, aki valamikor a 19. században készítette az első példányt a kisfiának, aki minden egyes nap megkérdezte tőle, hogy hány nap van még karácsonyig. Az édesanya a folyamatos válaszolgatás helyett elővett egy papírlapot, vágott rá huszonnégy ablakocskát, elrejtett mindegyik mögé egy szem édessséget, hogy megkönnyítse a fia számára a karácsonyig tartó várakozást, az idő fogalmának megértését és a meglepetésekkel enyhítse a gyermeki türelmetlenséget. A fiú pedig felnőve – az 1900-as évek elején – meglátta az üzleti hasznot az ötletben és adventi naptárakat kezdett gyártani.

Az adventi naptár hagyománya a XIX. századig nyúlik vissza, előde a protestánsok között terjedt el. A legelső kézzel készült adventi naptár 1851-ben készült, de még közelről sem hasonlított a mai naptárakhoz. A vallásos családokban naponta kis bibliai képeket akasztottak a falra, vagy meggyújtottak egy gyertyát, esetleg krétával húztak egy vonalat a padlóra, december elsejétől karácsony napjáig. (gyerekszoba. blog.hu)

 

Nagyon egyszerű naptárat készíthetünk a képen látható módon, melybe nem édességet, hanem élményt csomagolunk. Minden napra tervezhetünk valami meglepetést, amely megédesíti az együtt töltött perceket. Ilyen lehet a közös diavetítés, vacsorafőzés, viccmesélés, társasjáték, esti séta, közös játék, pl ország-város. A borítékok ezeket az élményeket rejtik, ha már mindenki otthon van, az aznapi kibontásra kerül, majd, ha már mindenki elvégezte a napi teendőit, megvalósításra kerül. Ritka az olyan napok sorozata, amelyeket a család közös tevékenységgekkel tölt el. Méltó felkészülés ez a szeretet ünnepére.

 

Adhatunk a naptárnak hóember formát is, a napot hátuljára azt a helyet írjuk, ahol az aznapi meglepetés található.

Készíthetik a gyerekek is az adventi naptárat például legóból.

( Képek forrása: Pinterest)

Tartalmazhatnak a kis zacskók közösen megélt történéseket: vicces eseteket, nyaralások emlékeit, babakori fényképeket stb….

Mindegyikkel összetartozásunkat erősítjük, az egész család érezheti, hogy mi nagyon szeretjük egymást!

 

 

 

 

 

Megosztom!