Tudni fogom a szorzótáblát 5. ( Kutyafáját-módszer)

A szorzásgyakorlás alkalmazásokkal is történhet. Ezek közül mutatok most egyet!

Ha már úgy gondoljuk, hogy az adott szorzót a csemeténk megtanulta, kezébe veheti az önálló gyakorlást! Fontos, ha lehet, ne könyv, füzet helyzet legyen ez, mert annak tanulás “szaga” van. Jobb, ha játszik, mert akkor könnyen, lelkesen tanul.

Megnyitásához katt ide!

 

Ugrás a játékra

A játékon található egy zöld sáv, amelyen a számok azt jelzik, hogy választhatsz, melyik szorzót szeretnéd gyakorolni.

Választani lehet, hogy csak egy, eseteg több szorzóval is játszszunk. Válasszuk először azt az opciót, hogy csak egy szorzót kérünk, mert jelenleg ezt tanuljuk.

A 10-es szorzót választva sárga alapon megjelennek a feladatok, zöld alapon az eredmények. A sárgát kell áthúzni a zöldre, vagyis a feladatot az eredményre. A képen látszik, hogy azonnali értékelést is kapunk, pipa képében.

Kicsit nehezebb párosító feladat, amikor az eredményt kell beírni. Segítségül szolgál a billentyűzet, amely Törlés funkciót is tartalmaz, így lehetővé teszi a javítást.

Erre a feladatra megoldója helyes választ adott! Van olyan eset is, amikor a válasz nem jó, ebben az esetben nem ez a mosolygós arc jelenik meg.

Van a játéknak egy teszt funkciója is, amikor a kérdéseket a gép összevissza teszi fel, legtöbb esetben meg is fordítja. Tehát, ha megjelenik a 4×5, akkor egyszer majd az 5×4 is látható lesz. Méri az megoldáshoz felhasznált időt is. Így azt is figyelemmel lehet kísérni, hogy a szorzótábla automatikus tudása milyen szinten van, és hogy halad.

A megjelenő kérdésre a választ be kell írni, közben az idő megy. Ezt a teszt módot csak a már megtanult, jól tudott szorzók esetében használjuk, mert a cél nem a sikertelenséget megmutatni, hanem a sikeres tanulás hasznosságát bizonyítani.

Ilyen értékelést láthatunk a teszt elvégzése után, amelyből látszik, mely szorzások mennek biztosan, megfordítva is. Az is, hogy mely szorzásokat kell még gyakorolni. Ezeket szóban el kell néhányszor ismételni ( fordítva is), hogy rögzüljön.

Megosztom!