Régi, böjti ételek

A régi, böjti ételek nem csupán húsvét előtt kerülnek az asztalra. A köztudatban úgy élnek, hogy valamit megvonunk magunktól, tehát hiányt szenvedünk, ezek az ételek ennek következtében csakis rosszak lehetnek. Ha körülnézünk, bizony ma is fogyasztunk hétköznapokon is a böjti étkek közül. Gondoljunk csak a lecsóra! Vagy a paprikás krumplira! Régi étel ugyan a málé és a krumplikása, prósza, de ma reneszánszát éli! A húsvét egyike az egyház mozgó ünnepeinek, mely a tavaszi napéjegyenlőséget köv...
Read More

Farsangi jelmez: Venni vagy készíteni?

Édesanyaként mindig féltem a farsangtól, mert tudtam, hogy jön a jelmezkészítés. Sok olyan anyuka vett körül, aki napokig keresett, kutatott, milyen maskarát is készítsen gyermekének. Ezután rendkívüli kézügyességgel, pénzt, időt, fáradságot nem kímélve, boldogan készítette el remekművét. Persze voltak olyan szülők is, akik az óvodai, iskolai tiltás ellenére is megvették, vagy kölcsönözték az öltözéket. Én hiába kérdezgettem gyermekemet, neki nem volt ötlete, ha nekem akadt is (persze ol...
Read More

Hagyományőrzés: A farsang farka és a jelmezek

A farsang vízkereszttől húshagyó keddig tart. A farsangi időszak utolsó három napját nevezik a farsang farkának. Ez a mulatozások ideje. Másnap már hamvazószerda van, amikor kezdődik a húsvét előtti 40 napos nagyböjt. Még szerencse, hogy  ekkor következik a "torkos csütörtök", amikor  meg lehet enni a farsangi mulatságból megmaradt és a padláson, kamrában még fellelhető téli ételtartalékokat. A farsangi időszak vége a tél végét is jelzi. Faluhelyen szalmabábút vagy koporsót égettek ezen a nap...
Read More

A magyar kultúra napja

Hagyományőrzés A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey 1823-ban ezen a napon   fejezte be a Himnusz írását. A január 22-ei megemlékezések alkalmad adnak arra, hogy figyelmet szenteljünk hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, és hogy továbbadjuk nemzetünk múltját idéző szellemi és tárgyi emlékeinket. A nap megrendezésének ötlete Fasang Árpád zongoraművésztől származik (akit én nagyon tisztelek, felsősként az ő előadásain tanultam meg komolyzenét hal...
Read More