Adventi jeles napok: Luca-nap

A Gergely- naptár bevezetéséig december 13. volt az év legrövidebb napja, s egyúttal a téli napforduló is. Az e napot megelőző éjszakától rettegtek az emberek: a szellemek és démonok átvették az uralmat a világ fölött, titokzatos és csodás dolgok történtek.

letöltés.jpg

A hagyomány szerint Lúcia Kr. u. 300 körül született a szicíliai Szürakúszában. Nagyon gazdag volt, de vagyonát a szegényeknek adományozta, édesanyját pedig kigyógyította súlyos betegségéből. Keresztény hite és Krisztushoz való ragaszkodása fontosabb volt számára, mint ifjú vőlegénye iránti szerelme.

images (2)

Vőlegénye feljelentette, börtönbe vetették, megkínozták, végül karddal döfték át a torkát. A legenda későbbi változata szerint saját kezével tépte ki a szemeit, és egy tálon elküldte jegyesének.

Mivel olyan kegyes volt, s mindvégig állhatatos és tiszta maradt, az egyház a női erényesség eszményképévé, a keresztény szüzek mintaképévé tette.

Dalmáciában és Szlovéniában Lúcia ajándékot a lányoknak, ha december 13. előestéjén kiteszik az ablakpárkányra a cipőjüket. Svédországban fényhozóként és ajándékozóként jelenik meg, Bajor-erdőben és Kelet-Európában ijesztő alakként is ismerik.

Luca-naphoz kötődő népszokások itthon:

 A Luca-búza keltetéséből a jövő évi termésre lehetett következtetni.

A lucázás a köszöntő népszokások közé tartozik. Hajnalban indultak a fiúk, lopott szalmával, hogy legyen mire térdepelni, és bő termést, jó állatszaporulatot kívántak a jövő évre.( kotyoltak)

Ha nagy a rendetlenség aletöltés (2) szobában, azt szokták mondani, olyan a ház, mintha lucáztak volna. Ez azért van, mert a kotyolók a magukkal hozott szénát, szalmát szétterítették, és otthagyták.

Ettől a naptól kezdve 12 napon át figyelték az időjárást. Az első nap a januári, a második a februári, a többi az egész évi időjárásra tett előremutatást.

A Luca-szék faragása szabályos ötszög alapból indult, e köré írtak szabályos háromszöget, amit boszorkányszögnek neveztek. Készítője karácsonyig minden nap faragott rajta egy kicsit,innen a mondás: Lassan készül, mint a Luca-széke. A hagyomány szerint kilenc-féle fából készítették. Ezek: kökény, boróka, körte, som, jávor, akác, jegenye, fenyő, cser. Arra szolgált, hogy ráállva gazdája megláthassa, ki a boszorkány.

Kilenc fából,

kilenc jámbor

bűvös szóból

lucaszéket

faragok.

Rút boszorkány,

tüzes orkán,

kénkő-eső

ellen legyen

menedék.

Luca napjához számtalan házasságjósló szokás is tartozott. Pl.: A szemétdombra állva, hallható, hogy a kutyaugatás irányából érkezik majd a vőlegény. Jósoltak, lucaággal, lucacédulával, de lucapogácsával is.images (1)

Megosztom!