A bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődik és december 24-éig tart a karácsonyi böjt, ez az időszak is negyven napig tart. Ezen időszakban azonban nem olyan szigorú a böjt, mint a szent negyven esetében.
Szerda és péntek kivételével a hal fogyasztása megengedett, a tejtermékeké és a tojásé azonban nem. A böjt utolsó hetében, december 18-tól már a hal fogyasztásától is tartózkodni kell.
A böjt első és utolsó napján szigorú böjt, a ” szárazevés” van előírva, hacsak nem szombatra vagy vasárnapra esik, amikor felmentés van borra és olajra.
Böjti ételek:
A legismertebb a cibere:
Savanyításra használt léből készül, a korpát forró vízzel felöntötték, pár nap múlva megsavanyodott, leszűrve használták főzéshez, a maradékot újra felöntötték. Recept: A savanyú vizet fokhagymával fel kell forralni, a lisztet tejjel és tejföllel elkeverve hozzáadni, majd sózni.
Babból vagy lencséből édesen vagy savanyítva készült leves. A nagymamám az aszalt szilvával főtt bablevest tejföllel habarta be. ( zöldség nélkül)
Mácsik
Más néven mákos csík, azaz mákos metélt is közkedvelt volt nagyböjtben.
December 24-én délben hús nélküli bableves és mákostészta vagy guba volt az ebéd. Ezzel ért véget a böjt.
Délután és este jöhetett a lakoma, a sültek és a sütemények sora:
És álljon itt egy időszerű, praktikus tanács és figyelmeztetés: