Molnár Ferenc tiszteletére

 

Molnár Ferenc Molnár Ferenc

január 12-én lenne 140 éves. Számunkra leghíresebb és legismertebb alkotása:

A Pál utcai fiúk

Emlékezzünk meg ezzel az órán vagy a napköziben esetleg otthon megoldható, néhány percet igénybe vevő rejtvénnyel a nagyszerű szerzőről.

A grundot védő szereplőket rejtettem a szófelhőbe. A többieket szóban össze lehet gyűjteni.

( Megfejtés: Boka, Nemecsek, Geréb, Weisz, Kolnay, Barabás, Csele, Leszik, Csónakos, Richter)

szófelhő pál utcai

 

Vélemények a regényről

“A Pál utcai fiúk a legjobban szívemhez nőtt könyvem, 1906-ban írtam folytatásokban egy ifjúsági lap számára, amelyet volt tanárom, Dr. Rupp Kornél szerkesztett. Abban az időben természetesen még nem volt rendezett írói beosztásom, s így a körúti művészkávéház karzatán írtam délutánonként az egyes folytatásokat. Erre a szedő személyesen ügyelt fel, és szinte kikapta a kezemből az esedékes kéziratlapokat. Egyébként is szerettem a karzaton dolgozni a nagy csend miatt, mert a szokásos kávéházi zsibongáson és a szünet nélküli katonazenekaron kívül semmi nem zavart meg a munkában. Szóval ezen a nyugodt helyen álmodtam vissza a gyerekkoromat, mikor még a Lónyai utca református gimnáziumába jártam, és valóban megvolt a grund a Pál utcában. Bár a regény a fantáziám szüleménye, a figurái azonban éltek. A diáktársaim voltak ezek, akik közül kettővel még máig is a legjobb barátságban élek. Ezek Feiks Jenő és Pásztor Árpád írótársaim.”

( Molnár Ferenc saját művéről Voit Krisztina: Molnár Ferenc és a Franklin Társulat. Magyar Könyvszemle, 1982/3.)

“A kérdés mindig az, hogy az ember nemecsek legyen, kis kezdőbetűvel, és haljon meg az igaz ügyért, vagy kövesse az élet szokásos árulásait, s élhessen tovább, igaz, behúzott vállal és lesunyt tekintettel. Határozottan csak az nyilatkozzék, akit hozott ilyen döntési helyzetbe az élet. Mindettől függetlenül is: főhajtás Molnár Ferencnek.”

( Vámos Miklós ( Petőfi Irodalmi Múzeum))

” A gyerekkor halhatatlan regénye A Pál utcai fiúk! Elég, ha rá gondolok, és újra gyerek leszek és halhatatlan.

( Csukás István)

” Néhány évvel ezelőtt, egy fogadáson találkoztam a japán császárnéval, aki azt mondta, hogy gyerekkorának kedvenc olvasmánya volt A Pál utcai fiúk, és biztos benne, hogy a magyarok mind olyanok, mint ők. Én meg azt gondoltam, hogy mi itthon tévedünk, nem a Nobel-díjas nagyságok, nem a művészóriások a legismertebb magyarok a nagyvilágban, hanem Boka és Nemecsek(…)

( Békés Pál)

 

Megosztom!