A húsvéti ételek családonként, vidékenként változnak. mindenkinek vannak ezzel kapcsolatos emlékei, mindenki keresi ezeket a nem felejthető ízeket.Ezen az ünnepen minden terített asztalon megtalálható a sonka, tojás és a torma. Egyes vidékeken elmaradhatatlan a sárgatúró is.
A lényeg, a beszerzés
A lényeg már vásárláskor eldől. Hogy a főtt sonka az ünnepi asztal fénypontja vagy csupán egy középszerű élmény lesz, rajtunk múlik. Napjainkban sajnálatos módon sok silány minőségű sonka kerül a kezünk közé. Javasoljuk a gyorspácolt, állományjavítókkal, adalékanyagokkal befecskendezett, gyatra hústartalmú, sonkaszerű készítmények kerülését. Érdemes erőfeszítéseket tenni a kiváló minőségű, hagyományosan érlelt parasztsonka felkutatására. Ha tehetjük, kerüljük a kötözött sonkákat, de ha mégis e mellett döntenénk, ügyeljünk arra, olyat válasszunk, amelyik nem eresztett levet a csomagolásban.
Előkészítés
A nyers sonka sósságától függően egy éjszakán vagy egy napon át áztassuk a sonkát. Szerencsés, ha közben néhányszor lecseréljük a vizet. A sonka ez által veszít a sósságából és puhább lesz.
Tiszta, hideg vízben, amennyi ellepi, lassú tűzön, fedő alatt tegyük fel főni. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük (de ha nem, az sem baj): kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó (sót még véletlenül se tegyünk bele!). Az ínyencek fahéjjal és csillagánizzsal tehetik ízletesebbé a sonkát. Ha még szeretnénk fokozni az ízeket: bor és ecet hozzáadásával tovább gazdagíthatjuk a végeredményt, és félúton zöldségek (gyökérzöldségek, póréhagyma) is kerülhetnek a sonka mellé.
Főzzük, de mennyi ideig?
És el is érkeztünk a sokat vitatott kérdéshez: mennyi ideig is főzzük a sonkánkat? Vannak, akik az „ahány kilós a sonka, annyi óráig főzzük” táborhoz tartoznak, valaki szerint viszont elég kilónként 35-40 perces főzési idővel számolni. Egy 1,5 kg-os sonka esetében úgy 2-2,5 órával számoljunk. Akármelyik verzió mellett tesszük is le a voksunkat, érdemes többször ellenőriznünk, szükséges-e még tovább főzni a sonkánkat.
Ha késznek nyilvánítottuk, húzzuk le a tűzről, és saját levében hagyjuk kihűlni a sonkát. Mikor már teljesen kihűlt, a főzővíz tetejéről kanállal szedjük le a megdermedt zsírt, s csak aztán emeljük ki a sonkát. Miután leszárogattuk, fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe, így a későbbiekben könnyebb lesz szeletelni.
Torma variációk
Ne csak a tojás legyen hímes! A húsvéti sonka kellemes kiegészítői ízben, színben és hangulatban.
hozzávalók / 6 adag
A tormaalaphoz
- 60 dkg torma
- só ízlés szerint
- 2 ek porcukor
- 1 citromból nyert citromlé
A natúrhoz
- 15 dkg torma (az alapból)
- 1 ek porcukor
- 450 g tejföl
A cékláshoz
- 15 dkg torma (az alapból)
- 10 dkg cékla (főtt vagy céklasaláta)
A zöldhagymáshoz
- 15 dkg torma (az alapból)
- 10 dkg krémsajt (tejszínes vagy natúr)
- 175 g tejföl
- 0.5 db zöldhagyma (aprított)
- só ízlés szerint
- 1 késhegynyi bors (őrölt)
- 1 ek citromlé
A csípőshöz
- 15 dkg torma (az alapból)
- 10 dkg krémsajt (tejszínes vagy natúr)
- 2 ek majonéz
- 1 tk chili (őrölt vagy cseresznyepaprika)
- só ízlés szerint
- A tormát megtisztítjuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk, megszórjuk porcukorral, és meglocsoljuk citromlével. Lefedve tároljuk a kikeverésig. Előtte pár nappal is elkészíthető.
- A különböző változatoknál megadott hozzávalókat keverjük össze, és lefedve, hideg helyen tároljuk tálalásig.
- Minden változatot utánaízesíthetünk még sóval, borssal, cukorral, citromlével vagy ecettel, ízlésünknek megfelelően. Attól is függ az ízesítők mennyisége, hogy bolti alapból dolgozunk-e, akkor az már markánsabban ízesített.
Húsvéti sárgatúró
Nyírségi – hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot… 🙂
A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az étel is helyet kapott a kis kosárkában.
hozzávalók / 4 adag
- 0.5 l tej
- 5 db tojás (ahány dl tej, annyi tojás)
- 2 ek cukor (ízlés szerint)
- 1 ek vaníliás cukor (ízlés szerint)
- 1 csipet só
elkészítés
- A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk.
- A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk.
- Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzőn folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak.
- Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét.
- Tálalásig hűtőben tároljuk.
Forrás: Nosalty