Húsvéti ételek

A húsvéti ételek családonként, vidékenként változnak. mindenkinek vannak ezzel kapcsolatos emlékei, mindenki keresi ezeket a nem felejthető ízeket.Ezen az ünnepen minden terített asztalon megtalálható a sonka, tojás és a torma. Egyes vidékeken elmaradhatatlan a sárgatúró is.

A lényeg, a beszerzés

A lényeg már vásárláskor eldől. Hogy a főtt sonka az ünnepi asztal fénypontja vagy csupán egy középszerű élmény lesz, rajtunk múlik. Napjainkban sajnálatos módon sok silány minőségű sonka kerül a kezünk közé. Javasoljuk a gyorspácolt, állományjavítókkal, adalékanyagokkal befecskendezett, gyatra hústartalmú, sonkaszerű készítmények kerülését. Érdemes erőfeszítéseket tenni a kiváló minőségű, hagyományosan érlelt parasztsonka felkutatására. Ha tehetjük, kerüljük a kötözött sonkákat, de ha mégis e mellett döntenénk, ügyeljünk arra, olyat válasszunk, amelyik nem eresztett levet a csomagolásban.

Előkészítés

A nyers sonka sósságától függően egy éjszakán vagy egy napon át áztassuk a sonkát. Szerencsés, ha közben néhányszor lecseréljük a vizet. A sonka ez által veszít a sósságából és puhább lesz.

Tiszta, hideg vízben, amennyi ellepi, lassú tűzön, fedő alatt tegyük fel főni. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük (de ha nem, az sem baj): kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó (sót még véletlenül se tegyünk bele!). Az ínyencek fahéjjal és csillagánizzsal tehetik ízletesebbé a sonkát. Ha még szeretnénk fokozni az ízeket: bor és ecet hozzáadásával tovább gazdagíthatjuk a végeredményt, és félúton zöldségek (gyökérzöldségek, póréhagyma) is kerülhetnek a sonka mellé.

Főzzük, de mennyi ideig?

És el is érkeztünk a sokat vitatott kérdéshez: mennyi ideig is főzzük a sonkánkat? Vannak, akik az „ahány kilós a sonka, annyi óráig főzzük” táborhoz tartoznak, valaki szerint viszont elég kilónként 35-40 perces főzési idővel számolni. Egy 1,5 kg-os sonka esetében úgy 2-2,5 órával számoljunk. Akármelyik verzió mellett tesszük is le a voksunkat, érdemes többször ellenőriznünk, szükséges-e még tovább főzni a sonkánkat.

Ha késznek nyilvánítottuk, húzzuk le a tűzről, és saját levében hagyjuk kihűlni a sonkát. Mikor már teljesen kihűlt, a főzővíz tetejéről kanállal szedjük le a megdermedt zsírt, s csak aztán emeljük ki a sonkát. Miután leszárogattuk, fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe, így a későbbiekben könnyebb lesz szeletelni.

Torma variációk

Húsvéti torma variációk

Ne csak a tojás legyen hímes! A húsvéti sonka kellemes kiegészítői ízben, színben és hangulatban.

hozzávalók / 6 adag

A tormaalaphoz

  • 60 dkg torma
  • só ízlés szerint
  • 2 ek porcukor
  • 1 citromból nyert citromlé

A natúrhoz

  • 15 dkg torma (az alapból)
  • 1 ek porcukor
  • 450 g tejföl

A cékláshoz

  • 15 dkg torma (az alapból)
  • 10 dkg cékla (főtt vagy céklasaláta)

A zöldhagymáshoz

  • 15 dkg torma (az alapból)
  • 10 dkg krémsajt (tejszínes vagy natúr)
  • 175 g tejföl
  • 0.5 db zöldhagyma (aprított)
  • só ízlés szerint
  • 1 késhegynyi bors (őrölt)
  • 1 ek citromlé

A csípőshöz

  • 15 dkg torma (az alapból)
  • 10 dkg krémsajt (tejszínes vagy natúr)
  • 2 ek majonéz
  • 1 tk chili (őrölt vagy cseresznyepaprika)
  • só ízlés szerint
 Az elkészítés
  1. A tormát megtisztítjuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk, megszórjuk porcukorral, és meglocsoljuk citromlével. Lefedve tároljuk a kikeverésig. Előtte pár nappal is elkészíthető.
  2. A különböző változatoknál megadott hozzávalókat keverjük össze, és lefedve, hideg helyen tároljuk tálalásig.
  3. Minden változatot utánaízesíthetünk még sóval, borssal, cukorral, citromlével vagy ecettel, ízlésünknek megfelelően. Attól is függ az ízesítők mennyisége, hogy bolti alapból dolgozunk-e, akkor az már markánsabban ízesített.

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi – hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot… 🙂
A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az étel is helyet kapott a kis kosárkában.

hozzávalók / 4 adag

  • 0.5 l tej
  • 5 db tojás (ahány dl tej, annyi tojás)
  • 2 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 ek vaníliás cukor (ízlés szerint)
  • 1 csipet só

elkészítés

  1. A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk.
  2. A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk.
  3. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzőn  folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen  össze nem állnak.
  4. Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét.
  5. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Forrás: Nosalty

A tojás

 Főzése egyszerű. Én a sonka kihűlt főzővizébe teszem fel főni, és abban hagyom kihűlni is.Íze enyhén füstös, tisztítás után a füstös íz színe is láthatóvá válik ( enyhén barnás lesz).

Megosztom!