Legszebb szavaink

 

Melyek lehetnek legszebb szavaink?

A magyar nyelv hete kapcsán gondolkodtam el nyelvünk és szavaink szépségén. Vajon mindenki ugyanazokat a szavakat tartja szépnek? Biztosan nem.

Feltételezésem szerint legszebb szavaknak többségünk a szeretet és szerelem szót tartja.

Lássuk, így van-e?

Kosztolányi Dezső így ír erről 1933. november 19-én a Pesti Hírlapban: „Erre komolyan nem lehet felelni. Olyan, mintha azt kérdeznék tőlünk, hogy melyik a zongora legszebb hangja. Minden a hangok viszonyától és pillanatnyi lelkiállapotunktól függ. Ha azonban játéknak fogjuk föl a kérdést, akkor válaszolhatunk rá, játékosan.” Az édes anyanyelv szavai közül a következőket részesítette előnyben: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.

“A nyelvművelőként és stilisztaként ismert Fábián Pál huszonegy „kellemes hangzású” szót említett: alamizsna, álom, bazsalikom, lant, csillámlik, költő, zeng, balzsam, mosoly, remény, kellemes, kandalló, cimbalom, malom, lomb, pázsit, fülemüle, délibáb, alélt, szellő, csemege (1958: 152). Fábián is hangsúlyozta, hogy valamely szó kellemes vagy kellemetlen hanghatása nagyban függ az egyéni véleménytől.” http://anyanyelvcsavar.blog.hu/2017/04/11/a_tiz_legszebb_magyar_szo_917

A szavaknak erejük van. Ha kimondjátok, lehet lágy, simogató, kedves, gyógyír a sebre. De lehet kés, penge, ami lesújt és megsebez. A szó hatalom, mindegy, hogy leírjátok vagy kimondjátok, lehet hangszer, ami elaltat vagy felkelt.http://www.vous.hu/hir/20150924-ezek-a-legszebb-magyar-szavak-a-vous-lanyok-szerint( Puha Andrea)

Íme, a 15 legszebb magyar szó a szerkesztőség tagjai szerint:

  1. anya
  2. nyár
  3. manna
  4. andalgás
  5. pillenpáty
  6. hercig
  7. fess
  8. felhő
  9. elillan
  10. felleg
  11. cselló
  12. csipke
  13. csirke
  14. testvér
  15. csend

Az egyén nyelvi tudása, tapasztalata, az adott társadalmi közeg nagyban befolyásolja a szavak stílusértékének, hangulatának a meghatározását. Egyes szavakat szebbeknek érzünk másoknál.

A 60-as években a Füles hetilap szintén öszszegyűjtötte a tíz legszebb magyar szót.

  1. szerelem
  2. béke
  3. szeretet
  4. szabadság
  5. szellő
  6. édesanya
  7. haza
  8. szív
  9. élet
  10. csillag

A négy felmérés közül három tartalmazza az anya szót.

 

 

Egyes szavakat szebbnek érzünk másoknál. Semmiképpen sem tudunk elvonatkoztatni a jelentésüktől, és az ebből adódó érzéseinktől. Nagyrészt attól függ, hogy kedves-e számunkra egy szó, hogy milyen érzéseket csalogat elő belőlünk.
Azok az emberek, akik nem beszélik a nyelvünket, csak a hangzás után mondhatják egy szavunkat szépnek. Egy ilyen felmérés eredménye, a külföldiek számára a legszebb magyar szó a

cipőfűző

Elhatároztam, hogy a magyar nyelv hete tiszteletére a környezetemben én is kutatást végzek. Vajon az engem körülvevő gyerekek (5-16 év között), mely szavakat tartják szépnek. Egy nap délutánján tettem fel a kérdést mindannyiuknak.
Mindenféle rendezési elv nélkül, elhangzási sorrendben álljanak itt a szavak:
gránátalama, mézeskalács, ananász, szerelem, áldás, mennydörgés, pecsenye, csimota, kandalló, piszke, karfiol, kolibri, lajtorja, kemence, lecsó, komondor, gézengúz, pocsolya, legyező, ceruza, tátika, morcos, muskátli, kérem, kacsa, páva, gyönyörű, illat, bálna, zsibongó, pokróc, pázsit, taréj, koszorú, jegenye, Lilla, Kamilla, fut, tavasz, kelkáposzta, sörény, kredenc, gulyás, boszorkány, parázs, szépséges, alma, szív,hullám, paradicsom, pirkadat, pehely, pillangó, szivárvány
Érdekes, nem? Az anya szó nem fordul elő.
Megosztom!